Tykkimäen Vapaa-aikakeskus Oy

Kaakkois-Suomen suurin matkailukohde Tykkimäen huvipuisto on investoinut viime vuosina voimakkaasti. Viimeksi Tykkimäki laajensi toimintaansa ympärivuotiseksi avaamalla syksyllä 2016 kahden tuhannen neliön liikuntapuiston Kouvolan Prismaan.

Haaste

Tykkimäki on investoinut lähivuosina ja sitä kautta kasvanut voimakkaasti. Kasvu näkyy taloushallinnon osalta raportoinnin haasteina: kuukausitulokset ja tilinpäätös on oltava valmiina ja pääomistajan käytettävissä määrättyyn päivään mennessä.

Ratkaisu

Rantalaisella panostetaan Tykkimäen taloushallinnon raportoinnin tehokkuuteen, oikeellisuuteen ja nopeaan aikatauluun. Taloushallinnon ammattilaiset ovat pysyneet hyvin Tykkimäen muuttuvien tarpeiden perässä ja säilyttäneet asemansa kilpailutuksista huolimatta.

Tykkimäki uusiutuu voimakkaasti

Sesongin pidentäminen on ollut Tykkimäen Vapaa-aikakeskus Oy:n ohjelmassa monta vuotta. Yhtiössä on käyty läpi monenlaisia ideoita talviajan toiminnasta, mutta investointilaskelmissa ne ovat kaikki osoittautuneet kannattamattomiksi.

– Nyt oli sitten sisäliikuntapuiston aika, ja olemme olleet starttiin hyvin tyytyväisiä. Kävijöitä on ollut enemmän kuin budjetoitiin, kertoo Tykkimäen Vapaa-aikakeskus Oy:n toimitusjohtaja Sakari Pasanen.

Kouvolan Prismaan syksyllä 2016 rakennettu 2 000 neliön sisäliikuntapuisto Actionpark maksoi miljoona euroa. Vain reilut pari vuotta sitä ennen valmistui huvipuiston kylkeen vesipuisto Aquapark, joka maksoi 6,5 miljoonaa euroa. Se oli Tykkimäen suurin investointi sitten puiston perustamisen.

Pasanen sanoo, että huvipuiston pitää pärjätäkseen uusiutua aika ajoin. Investoinneilla halutaan myös pidentää matkailijoiden viipymistä huvipuistossa ja Kouvolan seudulla.

Suomessa on tällä hetkellä neljä laitteilla operoivaa huvipuistoa, kun Wasalandia ei enää kesällä 2016 avannut oviaan.

Tykkimäen tavoitteena on olla Suomen paras huvipuisto alle teini-ikäisten kohderyhmässä eli silloin, kun perhe vielä kulkee yhdessä.

– Huvipuistojen kävijämäärien kehitys on aika vakiintunut. Sellaista jatkuvaa kasvua, kuin esimerkiksi Linnanmäellä oli vuosikymmeniä, ei ole enää kellään, Pasanen sanoo.

”Annamme arvoa sille, että tilitoimisto tuntee asiakkaansa toiminnan hyvin.” Toimitusjohtaja Sakari Pasanen

Raportointia nopeutettiin

Tykkimäen Vapaa-aikakeskuksesta tuli helmikuussa 2016 Kymen Seudun Osuuskaupan tytäryhtiö, kun KSO lisäsi omistustaan 55 prosenttiin. Samalla Kouvolan kaupunki vähensi ja yhtiön toimiva johto lisäsi omistusosuuttaan yhtiössä.

Taloushallinnossa omistuspohjan muutos on näkynyt raportoinnin nopeuttamisena. Kuukausituloksen ja tilinpäätöstietojen on oltava valmiina ja pääomistajan käytettävissä määrättyyn päivään mennessä.

Rantalaisen Kouvolan toimisto, joka edeltäjineen on hoitanut Tykkimäen kirjanpidon ja palkanlaskennan vuodesta 2000, on pystynyt vastaamaan hyvin uusiin raportointivaatimuksiin.

Pasanen kertoo, että Tykkimäki on kilpailuttanut tilitoimistopalvelut määrävälein, mutta päätynyt tähän mennessä aina jatkamaan Rantalaisen kanssa.

Hän antaa arvoa sille, että tilitoimisto tuntee asiakkaansa toiminnan hyvin. Sen pohjalle on helppo rakentaa toimiva asiakassuhde.

– Meillä on esimerkiksi käytössä kaikki mahdolliset veroluokat nollaverollisesta toiminnasta alkaen. Käymme aktiivisesti kauppaa ulkomaille ja meille tulee jatkuvasti tavaraa eri puolilta maailmaa Kiinaa myöten.

Pasasen mukaan tilitoimiston kanssa pitää keskustella välillä siitä, mitä Tykkimäen kannattaa tehdä itse ja mitkä tehtävät on järkevää antaa tilitoimistolle.

– Uudistuksilla on yleensä jokin hintalappu, jolloin hinta ja työn määrä kulkevat arvioinnissa käsi kädessä, hän sanoo.

www.tykkimaki.fi

(Julkaistu: 20.4.2017, kuvat: Tykkimäki)

Tietoisku

5 milj. euroa

Budjetoitu liikevaihto

250

Työntekijää

250 000

Kävijää vuodessa