Toni Hovinen

Traineesta kasvoi esimies: ”Työelämässä pitää voida epäonnistua ja tehdä virheitä ilman pelkoa”

”Rantalaisella nuorille työntekijöille annetaan paljon vastuuta eikä virheitä tarvitse pelätä”, sanoo vastikään kehitysjohtajaksi nimitetty Toni Hovinen.

Toni Hovinen, 27, tutustui Rantalaiseen ensin kesätöissä Lahden toimistossa, jossa hän teki myös tradenomiopintoihinsa kuuluvan työharjoittelun. Syksyllä 2014 hänet valittiin yhtenä kymmenestä opiskelijasta yhtiön silloin kaksivuotiseen trainee-ohjelmaan. Hakijoita oli 75.

”Halusin töihin suureen yritykseen, jossa on resursseja taloushallinnon sähköistämiseen ja toimialan kehittämiseen ylipäänsä. Halusin nähdä ja kokeilla monipuolisesti erilaisia tilitoimiston työtehtäviä”, hän kertoo.

Sittemmin Hovisen toive on toteutunut täydellisesti. Avustavien taloushallinnon tehtävien ja trainee-ohjelman isosena työskentelyn jälkeen hänet nimitettiin projektipäälliköksi. Hovinen vastasi konsernin toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotosta ja käyttökoulutuksesta.

Vuoden 2017 alusta Hovinen siirtyi Kouvolan toimistoon palvelupäälliköksi. ”Tehtävä ei sopinut minulle. En päässyt hyödyntämään siinä parhaimpia puoliani ja tunsin olevani väärässä paikassa.”

Tätä ei Rantalaisella pidetty kuitenkaan epäonnistumisena, vaan annettiin nuorelle työntekijälle mahdollisuus vaihtaa sopivampiin tehtäviin. Samalla Hovisen vastuu kasvoi esimiestehtävillä, kun hän konsernin integraatio- ja muutospäälliköksi siirryttyään sai alaisikseen viisi työntekijää.

Hovisen mielestä työelämässä pitää voida epäonnistua ja tehdä virheitä ilman pelkoa kuten yksityiselämässäkin.

”Etenkään nuori ihminen ei välttämättä tiedä, mitä haluaa työuraltaan, jolloin hänen pitää saada kokeilla eri vaihtoehtoja ilman epäonnistumisen pelkoa. Itseäni juuri virheet ovat kasvattaneet ja opettaneet eniten”, hän sanoo.

Osaamista on helpompi koulia kuin asennetta

Hovinen sanoo olevansa parhaimmillaan esimiehenä sekä kehityshankkeiden ja muiden projektiluonteisten tehtävien johtamisessa. ”Pidän vaihtelevista työtehtävistä.”

Esimiesasema on ollut Hoviselle tähän mennessä yksi merkittävimmistä saavutuksista uralla. Viimeksi hänet nimitettiin huhtikuun alussa kehitysjohtajaksi Rantalaisen digipalveluihin. Siellä hän vastaa automaatioon, robotiikkaan ja sisäisiin tietojärjestelmiin liittyvistä konsernin tutkimus- ja kehityshankkeista sekä yrityskauppoihin liittyvästä it-integraatiosta. Kymmenen hengen tiimissä Hovinen on tiiminvetäjien esimies.

Esimiesvalmiuksiaan hän on kehittänyt suorittamalla lähiesimiestyön ammattitutkinnon Koulutuskeskus Salpauksessa Lahdessa. Esimiestaitojen kehittäminen päivittäisessä työssä edellyttää paljon palautetta alaisilta ja omalta esimieheltä sekä oman tekemisen reflektointia.

Hovinen syttyy työssään erityisesti siitä, kun hän näkee itsensä ja muiden kehittyvän.

Hänen mielestään henkinen kasvu on huomattavasti vaikeampaa kuin osaamisen kehittäminen. ”On paljon helpompaa kehittää osaamista kuin asennetta.”

Tähän mennessä Hovinen ei ole voinut edes kuvitella työskentelevänsä muussa tilitoimistossa kuin Rantalaisella.

”Silloin, kun työt alkavat toistaa itseään eikä urakehitykseen ole enää mahdollisuutta, tulee aika siirtyä muualle, tarvittaessa jopa toiselle alalle. Minulle se ei ole tullut vielä vastaan Rantalaisella”, hän sanoo.

Toni Hovinen, 27

Työ: Kehitysjohtaja, Rantalaisen tutkimus- ja kehityspalvelut

Toimipaikka: Lahti

Työkokemus: Tilitoimistosta 5 vuotta, josta kaksi vuotta esimiehenä

Koulutus: Tradenomi (AMK)

Perhe: Avopuoliso

Harrastukset: Jääkiekko, golf, crossfit, padel

Tutustu RAN Trainee -ohjelmaan
Tarjoamme vuosittain kymmenille opiskelijoille ja vastavalmistuneille mahdollisuuden kehittyä taloushallintoalan huippuammattilaiseksi.

Lue lisää

Tule meille töihin

Etsimme jatkuvasti uusia työntekijöitä taloushallinnon eri tehtäviin ympäri Suomen.

Katso avoimet työpaikkamme