Sonja Ylinen

Kuka?

Sonja Ylinen toimii taloushallinnon asiantuntijana Rantalaisella apteekkitoimialaan erikoistuneessa tiimissä.

3 parasta asiaa työssä:

  • Asiakkaiden auttaminen
  • Hyvä tiimihenki ja yhteisöllisyys
  • Työn itsenäisyys

Parasta Rantalaisella:

Monipuoliset koulutusmahdollisuudet ja joustavat työolot.

Sonja Ylinen toimii taloushallinnon asiantuntijana Rantalaisella apteekkitoimialaan erikoistuneessa tiimissä. Sonja on koulutukseltaan tradenomi ja on aloittanut Rantalaisella harjoittelijana opintojensa loppuvaiheessa vuonna 2021.

Rantalainen oli tullut Sonjalle tutuksi opintojen aikana ja sen seurauksena hän haki Rantalaiselle harjoitteluun.

”Tarkoituksenani oli hakea Rantalaisen trainee-ohjelmaan, josta olin kuullut koulussa. Mutta olin hieman myöhään liikkeellä harjoitteluhakemukseni kanssa, joten lähetin Rantalaiselle avoimen hakemuksen harjoittelua varten. Sattumalta Pasilan toimistolle oli juuri sopivasti aukeamassa toimistokoordinaattorin tehtävä, jossa pääsin myös tekemään taloushallinnon avustavia töitä. Se oli minulle juuri sopiva työ, sillä pystyin suorittamaan harjoittelun opintojani varten ja opin paljon taloushallintoalalla työskentelystä.”

Harjoittelussa Sonja pääsi oppimaan paljon ja osaamisen kehittyessä hän sai sopivasti lisää vastuuta.

”Harjoitteluni aikana tein noin puolet ajasta toimistokoordinaattorin töitä ja puolet taloushallinnon avustavia töitä, joten ala ja yritys tulivat tutuiksi. Sain hyvän perehdytyksen harjoitteluni alussa ja kehittymistäni seurattiin säännöllisesti harjoittelujakson aikana. Keskustelimme esihenkilöni kanssa osaamiseni kehittymisestä, haluaisinko tehdä jotain enemmän ja oliko tarvetta päivittää työnkuvaani tai vastuualueitani.”

Pian harjoittelun jälkeen Sonjalle tarjottiin vakituista työpaikkaa Rantalaiselta taloushallinnon asiantuntijana.

”Oltuani harjoittelijana noin neljä kuukautta, minulle tarjottiin vakituista työpaikkaa taloushallinnon asiantuntijana nykyisessä tiimissäni. Sain useita omia asiakkaita ja sopivasti vastuuta, minkä avulla opin paljon, kun pääsin tekemään töitä heti ihan käytännössä.”

Mahdollisuus erikoistua tiettyyn toimialaan

Sonja työskentelee apteekkitiimissä, joten hänen asiakkaansa ovat pääosin melko samanlaisia ja hän on päässyt perehtymään omaan toimialaansa kattavasti.

”Työni on mielenkiintoista ja koska apteekkarit ovat hyvin yhtenäinen asiakasryhmä niin aika harvoin tulee mitään yllätyksiä tai tarvetta uuden asian selvittelylle. Ja jos tulee joku uusi tilanne vastaan, niin joku meidän tiimissämme on varmasti käynyt sen läpi jossain kohtaa, joten heiltä saa apua ja neuvoja. On ollut myös mukava syventyä yhteen toimialaan ja päästä oppimaan sen omat erityispiirteet todella hyvin.”

Itsenäinen työ ja hyvä tiimihenki

Taloushallinnon asiantuntijan työssä Sonja pitää erityisesti työn itsenäisyydestä.

”Pidän työn itsenäisyydestä ja siitä, että Rantalaisella annetaan ottaa vastuuta omasta työstään. Tiimissämme meillä on kaikilla omat asiakkuudet eli aika itsenäisesti vastataan omista asiakkaista. Lisäksi meillä on tiimissä asiakkuuspäällikkö, joka on vastuussa kaikista apteekkialan asiakkaista ja hän huolehtii siitä, että asiakkaalla on kaikki hyvin ja auttaa muun muassa asiantuntijakysymyksissä.”

Vaikka tiimissä työskennellään itsenäisesti, yhteishenki on hyvä ja kollegat ovat aina valmiita auttamaan.

”Meillä on tiimissämme tosi vahva tiimihenki. Yksi asia, joka on yllättänyt omassa tiimissäni ja ylipäätään Rantalaisella, on työkavereiden avuliaisuus. Apua tullaan usein tarjoamaan ihan pyytämättäkin tai ennen kuin olen edes ehtinyt kysyä jotain asiaa ja se on todella mukavaa.”

Erityisosaamista ja tukea saa oman tiimin lisäksi myös muilta tiimeiltä.

”Rantalaisella on isona toimijana paljon tiimejä, joista osa on erikoistunut eri asioihin eli on paljon osaamista, jota pystyy tarvittaessa hyödyntämään. Täällä voi ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä eri tiimeihin ja aina saa apua.”

Yhteisöllisyys isossa konsernissa

Vaikka Rantalainen on iso konserni, Sonja kokee, että tiimihenki ja yhteisöllisyys välittyvät kaikessa tekemisessä.

”Rantalaisella työyhteisö on mielestäni todella hyvä ja se on jopa hieman yllättävää, että näin isossa yrityksessä on niin hyvä yhteisöllisyyden tunne. Itse työskentelen enimmäkseen Pasilan ja Tikkurilan toimistoilla ja molemmissa olen huomannut, että hyvästä tiimihengestä ja yhteisöllisyydestä todella pidetään huolta.”

Yhteisöllisyyteen panostaminen on tärkeää varsinkin muutostilanteissa, kuten uusien työntekijöiden tai tiimien liittyessä porukkaan.

”Erityisesti, jos toimistolle tulee uusia tiimejä esimerkiksi yrityskauppojen myötä, toimistolla panostetaan me-hengen luomiseen järjestämällä yhteisiä toimistopäiviä, joissa on jotain aktiviteettia. Kerran meille järjestettiin life coachin pitämä luento erilaisista persoonatyypeistä ja niistä keskusteltiin sitten pienryhmissä. Toisinaan taas käydään yhdessä lounaalla ja pidetään kahvitaukoja toimistolla.”

Asiakaspalvelu on yksi työn tärkein osa

”Kyllä tässä työssä se työn suola on asiakkaiden auttaminen ja tunne, että työtä tehdään asiakkaan hyväksi. On mukava huomata, että oma työ on merkityksellistä asiakkaille ja tuottaa heille lisäarvoa. Kirjanpitäjänä tuotan asiakkaalle tietoa yrityksen taloudesta ja miten yrityksellä menee taloushallinnon näkökulmasta. Koen myös, että hoitamalla asiakkaan kirjanpidon helpotan hänen työtään ja asiakas voi keskittyä omaan ydinosaamiseensa.”

Sonja on saanut myös kiitosta asiakkailta hyvästä työstä.

”Joskus paras asiakaspalaute on se, että palautetta ei tule lainkaan vaan asiakas tietää kysymättäkin, että me hoidamme oman osuutemme ja hän voi keskittyä omaan liiketoimintaansa. Olen saanut asiakkailta kiitosta muun muassa nopeasta raportoinnista, oma-aloitteisuudesta ja asioiden selittämisestä selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla. Asiakkaat kiittelevät myös usein siitä, että heidän ei tarvitse miettiä kirjanpitoasioita ja että he voivat luottaa siihen, että me hoidamme asiat juuri niin kuin pitääkin.”

Rantalainen tarjoaa kattavat koulutusmahdollisuudet

Rantalainen tarjoaa paljon koulutusmahdollisuuksia sisäisesti omien asiantuntijoiden pitämänä ja ulkoisia kouluttajia tai palveluita, kuten Eduhousea, hyödyntämällä. Halutessaan voi myös esimerkiksi suorittaa KLT-tutkinnon töiden ohella.

”Osaamiseni on kehittynyt huimasti Rantalaisella ollessani. Meillä on paljon hyviä koulutuksia tarjolla ja osallistun yleensä kirjanpidon osaamiseen, verotukseen ja tilinpäätökseen liittyviin koulutuksiin. Pyrin osallistumaan ainakin johonkin koulutukseen joka kuukausi, toki esimerkiksi tilinpäätöskaudella ei välttämättä aina ehdi.”

Sonjalla suunnitelmissa on jatkaa osaamisen kehittämistä työn kautta ja mahdollisesti syventää osaamista myöhemmin KLT-tutkinnolla.

”Koska olen tehnyt kirjanpitoa vasta muutaman vuoden ajan, niin toistaiseksi keskityn vielä kirjanpidon perusosaamisen kehittämiseen kuten tilinpäätöksien, veroilmoitusten ja muiden verotusasioiden hoitamiseen. Kun ydinosaaminen on vahvalla pohjalla, niin sitten voisin alkaa harkita KLT-tutkinnon suorittamista, mutta sillä ei ole vielä kiire.”

Rantalaisella parasta on työhön tarjottu jousto

”Heittämällä parhaimpia asioita täällä on joustavat työolot! Töitä voi tehdä tietyin ehdoin oikeastaan mihin aikaan päivästä vain. On mukavaa, että saa halutessaan herätä aikaisin tai nukkua pitkään ja sen mukaan lopetella työpäivänsä. Myös mahdollisia keskellä päivää olevia menoja varten pystyy helposti järjestämään työnsä niin, että menot voi hoitaa työpäivän lomassa.”

Joustavien työaikojen lisäksi Sonja arvostaa sitä, että töitä saa tehdä haluamastaan paikasta.

”On mahtavaa, että saa tehdä töitä kotona etänä tai tulla toimistolle tai niitä yhdistelemällä. Itse tykkään olla toimistolla mahdollisimman paljon, jotta pääsee näkemään ihmisiä ja vaihtamaan kuulumisia työkavereiden kanssa. Olen yleensä neljä päivää viikossa toimistolla ja perjantaisin teen etätöitä.”