Kesä on käynnissä ja niin ollen myös vuoden suosituin loma-aika. Kesäviikkojen vieriessä toimistot, liiketilat ja työmaat alkavat pikkuhiljaa tyhjentyä vakityöntekijöistä, ja viimeistään heinäkuussa puoli Suomea makaa laiturinnokassa akkuja latailemassa. Yrittäjälle loman pitäminen ei kuitenkaan ole itsestään selvä asia. Yrittäjyyden myyteistä ehkä suurimpia on se, että yrittäjä on naimisissa yrityksen kanssa 24/7. Ja täysimittaiset lomat ovat peruttu ensimmäisestä päivästä lähtien. Vai voisiko yrittäjyys olla jotain muuta?

Riku Vihko on ollut Rakennuskonsultointi K-Suunnittelu Oy:n osakkaana 5 vuotta, joista toiminut yrityksen toimitusjohtajana 4 vuotta.

“Oman jaksamiseni kannalta koen erittäin tärkeäksi pitää säännöllisiä taukoja työarjesta ja irrottaa ajatukset työstä kunnolla vaikkapa harrastusten parissa. Itselläni kesät kuluvat veden äärellä ja talvisin laskettelurinteessä, nämä auttavat nollaamaan ajatuksia ja saamaan virtaa lisää arjen koittaessa”, hän kertoo.

Mitä lomalle jääminen vaatii yrittäjältä?

“Lomalle jääminen vaatii toki suunnitelmallisuutta ja omien töiden organisointia, mutta näitä toki vaaditaan monessa muussakin työssä. Yrityksessä on hyvä olla lomasta huolimatta varahenkilöt, jotka voivat tuurata tarvittaessa”, toteaa Vihko.

Voiko yrittäjä irtautua työstä täysin lomallakaan?

“Operatiivisesta toiminnasta kyllä, hallinnollisia asioita on joitain hoidettava myös loman aikana. Olemme ulkoistaneet taloushallintoa niin paljon kuin mahdollista ja se osaltaan mahdollistaa sen, että entistä vähemmän tarvitsee tehdä hallinnollisiakaan asioita lomalla. Voin luottaa siihen, että laskut ja palkat lähtevät ajallaan lomasta huolimatta ja yritys pyörii normaalisti vaikken itse ole paikalla. Ulkoistaminen on myös arjessa mahdollistanut sen, että pystyn panostamaan hallinnollisten asioiden sijaan tuottaviin töihin”, kiittelee Vihko.

Mitkä tekijät vaikuttavat yrittäjän loman pitämiseen?

“Itselläni lomailuun vaikuttaa paljon se, että olen yrittäjäperheestä lähtöisin. Ja nähnyt kuinka tärkeää on pitää huoli omasta jaksamisestaan. Hetkessä voi tuntua siltä, ettei ole mahdollista lähteä lomalle ja työt kaatuu niskaan. Loman jälkeen kuitenkin huomaa sen tärkeyden, kun virtaa ja jaksamista on aivan eri tavalla kuin ennen lomaa”, kertoo Vihko.

Lopuksi Vihko huomauttaa, että eihän liiketoiminta ole silloin kannattavaa, jos lomaa ei pysty pitämään. Voisi olla hyvä pysähtyä hetkeksi olennaisen äärelle ja katsoa peiliin, jos yrittäjyys on jatkuvaa puurtamista.

Rakennuskonsultointi K-Suunnittelu Oy Mikkelissä ja Imatralla tarjoaa rakennusalan konsultointipalveluja kokonaisvaltaisesti suunnittelutehtävistä rakennuttamiseen ja työnaikaiseen valvontaan asti, niin uudis- kuin korjausrakentamisenkin puolella. Yritys työllistää 7 henkilöä ja liikevaihto on noin 650 t€.

Onko taloushallinnon palveluiden ulkoistaminen tai kilpailuttaminen ajankohtaista? Lataa maksuton oppaamme tästä linkistä: Opas tilitoimiston valintaan