Maatalouden taloushallinnon sähköistäminen on nyt mahdollista myös kaikille maa- ja metsätalousyrittäjille. Sähköinen taloushallinto ei nimittäin ole vain osakeyhtiöiden tai isompien yritysten juttu.

Siirtymällä sähköiseen taloushallintoon maatalousyrittäjät saavat kirjanpitonsa ajantasaisemmaksi mm. ostolaskujen tullessa suoraan sähköiseen palveluun. Laskut tallentuvat sähköiseen arkistoon ja ovat näin yrittäjän katsottavissa milloin ja missä tahansa. Enää ei tarvitse pyytää kirjanpitäjää hakemaan mapista edellisen vuoden rehu- tai lannoitelaskuja määrien ja hintojen tarkastamista varten! Talouden seuranta ja suunnittelu on helpompaa kaiken taloustiedon ollessa yhdessä ja samassa paikassa. Talouden raportteja pääsee selailemaan suoraan verkkoselaimelta tai mobiilisti.

Laskujen maksaminen helpottuu, kun laskut voi suoraan maksaa sähköisessä järjestelmässä ilman erillistä pankkiyhteyttä tai verkkopankkiin kirjautumista. Tilityslistoja ei tarvitse enää itse tulostaa ja toimittaa tilitoimistoon vaan voi sopia niin, että kirjanpitäjällä on oma käyttäjätunnus tilityspalveluun.

Kuittien kuvaaminen jo ostohetkellä varmistaa, ettei mikään maatalouden kuitti jää kuluissa vähentämättä. Kuitteja voi myös skannata ja toimittaa kirjanpitäjälle sähköpostin välityksellä.

Isoimpien investointien myötä siirtyminen arvonlisäveron kuukausi-ilmoittamiseen helpottaa kassanhallintaa arvonlisäveron palautuksista johtuen. Mikäli kuukausi-ilmoittaminen ei tunnu mielekkäältä, voit silti toimittaa tilitoimistoon kirjanpitoaineistoa kuukausittain. Sähköisten palvelujen käyttöönoton myötä tilitoimistoon toimitettavaa aineistoa ei juuri synny.

Mm. investointeihinkin liittyen pyydäthän kirjanpitäjältä välitilinpäätöstä hyvissä ajoin ennen rahoitusneuvotteluja. Laadukas välitilinpäätös nopeuttaa rahoituspäätöksen saamista.

Lue lisää vinkkejä maatalouden talous- ja palkkahallinnon kehittämisestä pdf-oppaasta Maatalousyrittäjän opas taloushallintoon ja verotukseen. Siitä löydät itsellesi sopivimman ja aikaa säästävimmän toimintamallin taloushallinnon tekemiseen.

Blogin kirjoittajat Sanna Ossa ja Tiina Koivisto ovat Rantalaisen Huittisten toimiston maatalouskirjanpidon asiantuntijoita. Mikäli sinulla on kysyttävää maa- ja metsätalouksien sähköistämisestä, ota rohkeasti yhteyttä kesän ja sadonkorjuun kiireiden helpottaessa. Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@rantalainen.fi.