Törmäämme innovaatioihin päivittäin ja ilman niitä maailmamme näyttäytyisi kovin erilaisena. Innovaatiot kiehtovat ja moni tavoittelee niitä, joten miksi innovoiminen on niin vaikeaa? Ensinnäkään innovaatiot eivät synny vain projektisuunnitelmien ja deadlinejen kautta. Innovaatiot kaipaavat usein maaperäkseen kiireetöntä pallottelua, täysin toisilleen vieraiden näkökulmien yhteen törmäämistä ja ennen kaikkea ihmisiä, joiden ajatus on uusille ideoille avoin.

Yritystoiminnassa innovaatio pyrkii ratkaisemaan jonkin maksavan asiakkaan ongelman paremmin kuin mikään aikaisemmin tehty ratkaisu. Se, että saa asiakkaan ongelman ratkaistuksi ei vielä tarkoita kannattavaa liiketoimintaa – tuottavaa ideaa – sillä toiminnan kasvattaminen pitää sisällään uusia riskejä ja vaatii uutta osaamista. On siis vaikeampaa luoda sinällään hyvistä innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa. Tämän ovat osoittaneet viimeaikaiset uutiset niin nyhtökaurasta kuin edistyksellisen aaltosähkönkin tuotannosta .

Innovaatiot ovat kuitenkin koko kansantalouden tuottavuuden kasvun moottori. Epäonnistuessaankin ne luovat uutta tietoa ja pohjaa yhä paremmille innovaatioille. Onnistumisista puhumattakaan! Innovaatiot harvoin ovat tajunnan räjäyttäviä uusia asioita, vaan pieniä vähitellen kehittyviä asioita, joilla pienin askelin parannetaan jo olemassa olevia asioita. Näillä pienillä asioilla jokainen yritys ja julkisen sektorin taho pystyy luomaan itselleen kilpailuetua ja tuottamaan asiakkailleen enemmän lisäarvoa, tekemään asiat hieman paremmin kuin aikaisemmin.

Innovaatioiden kaupallistaminen on riskialtista puuhaa. Kaupallistaminen kaipaa tuekseen oikeaa asiantuntemusta, rahoittajia ja riskin jakajia niin yhteiskunnan kuin yrityspuolen toimijoilta, jotta kannattavat ideat seuloutuvat kannattamattomien joukosta. Helppo tapa aloittaa omien innovaatioiden kaupallistaminen on keskustella asiasta oman tilitoimiston kanssa. Sieltä löytyy osaaminen ensiaskeleisiin: miten ja mistä hakea tukea ensi vaiheen rahoittamiselle ja luottamuksellinen talouden osaaja kannattavien liiketoimintamahdollisuuksien haarukointiin .

Idea syntyy usein yksilössä, mutta muuttuakseen tuottavaksi innovaatioksi se vaatii näkökulmia ja monialaista osaamista: myös talousosaamista ja talouden riskien hallintaa. Rantalaisen talouspäällikköpalvelut on mukana edistämässä tuottavia innovaatioita. Osallistu mukaan Tuottava Idea -innovaatiokilpailuun omalla tai yrityksesi innovaatiolla osoitteessa www.tuottavaidea.fi.