Henna Nieminen ja Silja Martikainen

Muutakin kuin pelkkää palkanlaskentaa

Kuka?

Lahtelaiset palkkatoimihenkilöt Henna Nieminen ja Silja Martikainen toimivat Rantalaisella samassa, loistavasti yhteen puhaltavassa tiimissä. Merkonomitutkinnon suorittanut Henna on työskennellyt Rantalaisella vuodesta 2015, tradenomiksi kouluttautunut Silja vuodesta 2012.

Työ

Sekä Hennalle että Siljalle parasta heidän työssään on asiakkailta saatu kiittävä palaute. ”Yksi asiakas sanoi minulle, ettei ole 35 vuoden työuransa aikana saanut näin hyvää palvelua. Kyllä se lämmitti mieltä”, kertoo Silja. Hennalla on vastaavia kokemuksia: ”Eräs asiakkaani sanoi, että tuntuu kuin olisin osa heidän tiimiään, enkä Rantalaisen palkkalistoilla.”

”Ammattikouluaikoina ajoin entisen Lahden tilikeskuksen, nykyisen Rantalaisen toimiston ohi päivittäin ja ajattelin: tuolla minä haluan olla joku päivä vielä töissä”, muistelee Henna, jolle työpaikka Rantalaisella oli pitkäaikainen haave. Toive toteutui vuosia myöhemmin, kun Rantalaisella tuolloin töissä ollut Hennan ystävä vinkkasi häntä talossa avautuvasta palkanlaskijan paikasta.

Lieksasta alun perin kotoisin oleva Silja haki Rantalaiselle, kun kaipasi vaihtelua entiseen työhönsä henkilöstövuokrausyrityksen palkanlaskennassa. Erityisesti Rantalaisen kattavat koulutusmahdollisuudet yhdistettynä joustavaan työilmapiiriin ovat tulleet hänelle positiivisena yllätyksenä.

”Olen suorittanut täällä ollessani PHT-tutkinnon, tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon ja parhaillani suoritan RAN-aktiivi -koulutusta. Koulutustarjonnan lisäksi liukuva työaika ja etätyömahdollisuus ovat ehdottomia plussia ja se, että henkilöstön hyvinvointiin panostetaan esimerkiksi ePasseilla.”

Henna nyökyttelee. ”Lisäksi Rantalaisen tarjoamat työvälineet ja työergonomia toimistolla ovat huippuluokkaa”, hän lisää.

 

Työtapojen sähköistyminen on helpottanut palkanlaskijan arkea

Henna ja Silja kuuluvat samaan, 10-henkiseen palkanlaskennan tiimiin. Jokaisella tiimin jäsenellä on omat asiakkaansa. Osa asiakkaista on jaettu useammalle palkanlaskijalle, etenkin isompien yritysten kohdalla, joissa on paljon palkansaajia. Työtehtävät ovat tiimin sisällä melko samanlaisia: palkanlaskentaa ja -maksua, hakemuksia ja ilmoituksia eri viranomaisille, erilaisia tilastoja, raportointia ja paljon muuta.

Asiakkaat jakautuvat tiimin keskuudessa työtilanteen ja osaamisen mukaan. Sekä Hennan että Siljan työnkuvat ovat olleet murroksessa vuosien saatossa, osin työtapojen digitalisoitumisen, osin muuttuneiden asiakasodotusten, ja osin heidän osaamisensa kasvun myötä.

”Olen viime aikoina ollut yhä enemmän mukana perustamassa uusia asiakkaita toiseen palkkaohjelmaan. Olemme koronan aiheuttamien yt-neuvotteluiden myötä laskeneet nyt enemmän myös lomautusten ja irtisanomisten vaikutuksia asiakkaiden pyynnöstä”, Henna kertoo.

Siljan työn pääpaino on yhä palkanlaskennassa, mutta uusia haasteita tulee jatkuvasti taitojen kehittyessä. ”Suuri muutos uralla on ollut työvälineiden muuttuminen papereista ja mapeista täysin sähköisiksi. Ne ovat helpottaneet työtämme valtavasti”, hän painottaa.

Joustavuutta, järjestelmällisyyttä ja asiakaspalveluhenkeä

Hyvä palkanlaskija nauttii asiakaspalvelutyöstä, pelaa hyvin numeroiden kanssa ja on järjestelmällinen. Työssä tarvitaan myös joustavuutta, paineensietokykyä ja aikataulutustaitoja. ”Ja tietynlaista tarkkuutta, on eri asia, onko numero 6 vai 9. On pystyttävä keskittymään pitkäjänteisesti, ja oltava oppimishaluinen”, korostaa Henna.

”Erityisesti nyt etätyöaikana työnantaja antaa todella paljon vapauksia oman työn tekemiseen. Pitää siis olla myös vastuullinen ja oma-aloitteinen. Loppujen lopuksi pitää muistaa, että kysehän on erittäin merkittävästä asiasta, eli ihmisten palkoista”, hän lisää.

Raportointi ja asiakkaiden tukeminen henkilöstöhallintoon liittyvissä kysymyksissä painottuvat yhä enemmän palkanlaskijan työssä. ”Työ ei ole enää pelkkää peruspalkanlaskentaa, jossa näpytellään tunnit ohjelmaan ja pistetään eteenpäin, vaan siihen on tullut enemmän myös HR-puolen töitä sivutuotteena”, pohtivat he yhdessä.

Tiimi viihtyy yhdessä myös vapaa-ajalla

Hennan ja Siljan tiimin jäsenet tulevat poikkeuksellisen hyvin toimeen ja viettävät yhdessä paljon aikaa myös vapaa-ajalla: ”Osan kanssa olemme kokoontuneet toistemme koteihin illanviettoihin ja käyneet ravintoloissa yhdessä. Meistä on tullut ystäviä myös työpaikan ulkopuolella”, he paljastavat.

Tiimistä löytyy niin kokeneempaa kuin nuorempaa kollegaa, mutta kaikki tekevät työtään ilolla ja vahvalla ammattitaidolla sekä tukevat toisiaan tarvittaessa. ”Monimuotoisuus on hyvästä”, Silja ja Henna tuumaavat.

Sekä Hennalla että Siljalla on myös omaa jälkikasvua tuomassa vipinää elämään töiden ulkopuolelle. Hennan lapset ovat ahkeria luisteluharrastajia, jonka vuoksi myös Hennan vapaat kuluvat suurimmaksi osaksi jäähallilla ja luistelun parissa. ”Olen mukana seuran toiminnassa ja toimin vanhemman lapsen joukkueen rahastonhoitajana. Aloitin myös itse luistelemaan aikuisiällä.”

Siljan vapaat, erityisesti arki-illat, pitää kiireisenä 5-vuotiaan tyttären kanssa touhuaminen. ”Mieheni on viikot reissuhommissa. Välillä tuntuu, että käyn töissä palautumassa ja täällä on helpompaa kuin kotona”, hän nauraa.

Kuvassa vasemmalla Henna Nieminen ja oikealla Silja Martikainen

 

Lue myös muiden Rantalaisten uratarinoita

 

 

Kiinnostuitko Rantalaisen palkanlaskennan palveluista?

Lue lisää

Tule meille töihin

Etsimme jatkuvasti uusia työntekijöitä taloushallinnon eri tehtäviin ympäri Suomen.

Katso avoimet työpaikkamme