Sari Huuhka

Yritysoston kautta kiinni uusiin mahdollisuuksiin

Kuka?

Sari Huuhka toimii Rantalaisen palvelutuotannon johtajana Varsinais-Suomen alueella. Koulutukseltaan Sari on liiketalouden tradenomi. Ura Rantalaisella alkoi yritysoston myötä vuonna 2015.

Työ

”Parasta työssäni ovat kollegat, asiakkaat ja vaikutusmahdollisuudet.

Olemassa oleva data ja järjestelmät mahdollistavat tiedon hyödyntämisen. Me pystymme auttamaan asiakkaitamme näkemään tulevaisuuteen ja suunnittelemaan sitä.”

Rantalaisen Varsinais-Suomen alueen palvelutuotannon johtajan, Sari Huuhkan, ura Rantalaisella alkoi vuonna 2015. Silloin yritys, jossa Sari työskenteli, siirtyi yritysostossa Rantalaisen alle.

”Fiilikset olivat alkuun jännittyneet, mutta samalla odottavat. Olin aikanaan tullut työharjoittelun kautta yritykseen töihin ja kasvanut kirjanpitäjästä toimistopäälliköksi, mutta kasvun mahdollisuuksia pidemmälle ei silloisen toiminnan puitteissa olisi ollut”, Sari muistelee.

Isona toimijana Rantalaisen tarjoamat mahdollisuudet kiinnostivat, ja Sari kokee Rantalaisen myös vastanneen odotuksiinsa. ”Rantalainen on tarjonnut mahdollisuuksia kehittymiseen. Myös järjestelmät ja työkalut ovat toimivia ja vievät eteenpäin.”

Rantalainen tarjoaa myös paljon kouluttautumismahdollisuuksia. ”Olen osallistunut muun muassa esimiesvalmennuksiin ja muutosjohtamisen koulutuksiin”, kertaa Sari.

 

Ihmiskeskeinen esimies

Sari toimii neljän palvelupäällikön esimiehenä ja vastaa Salon ja Turun alueella Rantalaisen taloushallinnon palveluista. ”Yritän olla vahvasti mukana myös asiakkuuksien kehittämisessä yhdessä palvelupäälliköittemme kanssa”, Sari kertoo.

Kun Sarilta kysyy, mikä hänen työssään on parasta, korostuu vastauksessa ihmisläheisyys. ”Parasta on ehdottomasti ihmisten kanssa toimiminen, oli kyseessä sitten asiakas tai kollega. Minusta on ihanaa ratkoa yhdessä arjen ongelmatilanteita.”

Vaikka ihmisten kanssa työskentely on lähellä Sarin sydäntä, esimiestyö ei ole ollut hänen urakehitysajatuksissaan aina. ”Kun olin toiminut kirjanpitäjänä kahdeksan vuotta, minulle tuli tunne siitä, että kaipaisin jotakin uutta kehityssuuntaa. Kun sitten esimiespaikka aukesi, hain paikkaa ja sain sen – ja sille tielle on jääty. Sitä päätöstä ei ole tarvinnut katua”, Sari toteaa hymyillen.

Tiedon jalostamista

Yhä kasvavana teemana Sari näkee työssään tiedolla johtamisen ja datan käytön. ”Tietoa on nykyään niin paljon saatavilla, kun sitä kertyy taloushallinnon järjestelmiin, että tiedon jalostaminen asiakkaiden käyttöön painottuu työssäni jatkuvasti enemmän. Tärkeää on kuitenkin vuorovaikutus ja keskustelu asiakkaan kanssa – heillä on kuitenkin paras oman toimialansa tuntemus, kun taas itse pystyn auttamaan tulevaisuuden hahmottamisessa lukujen kautta.”

Robotiikan ja digitaaliset työkalut Sari näkee positiiviseksi ja merkittäväksi osaksi taloushallinnon työtä. ”Jo kymmenen vuotta sitten näistä alettiin puhua, mutta viimeisen kahden vuoden sisällä on otettu iso harppaus eteenpäin. Uuden sukupolven yrittäjät haluavat suoraan kaikki mahdolliset hyödyt ohjelmistojen, robotiikan, automaation ja sähköistämisen saralta. Meille se mahdollistaa rutiinitoimien sijasta tulkintaan ja keskusteluun keskittymisen, kun työaikaa vapautuu. Samalla se parantaa asiakaspalvelun tasoa ja proaktiivisuutta.”

”Asiakasrajapinnassa työskentelyssä parasta on se, että olen itse hirveän kiinnostunut heidän toimialoistaan ja bisneksestään. On ihanaa huomata, miten he innostuvat kertoessaan ylpeinä omasta toiminnastaan. Kaikissa asiakastapaamisissa oppii aina jotain uutta. Lisäksi nautin siitä, jos pääsemme yhdessä asiakkaan kanssa ratkomaan jotakin haastetta, johon itselläni on osaamiseni kautta annettavaa”, kertoo Sari.

 

Kasvua ja armollisuutta

Rantalaisella ollessaan Sari kokee kasvaneensa esimiehenä huomattavasti. Muutosten myötä myös resilienssi on kasvanut. ”Olen oppinut sopeutumaan muutoksiin yhä nopeammin ja paremmin. Tietenkin myös tehtävien muuttuessa edessä on aina ollut tietynlainen kasvun paikka. Siinä koen, että on tapahtunut omalla osallani eniten omaa kehittymistä”, Sari kertoo.

Työuransa aikana Sari kokee kasvaneensa myös ihmisenä. ”Suurimmat onnistumiseni ovat ehkä tulleet omassa kasvussa – vastuullisten tehtävien myötä esimiehenä ja ihmistuntijana kehittyminen on ollut hienoa. Olen myös saavuttanut niitä asioita, mitä urallani olen halunnut saavuttaa.”

Samalla kehittyminen ihmisenä on vaatinut myös omien luonteenpiirteiden työstämistä. ”Olen perusluonteeltani iloinen ja puhelias, mutta myös tunnollinen, vastuuntuntoinen ja herkkä. Herkkyys on ollut sekä vahvuus että työstettävä ominaisuus – olen opettelut erottamaan asiat itsestäni. Samalla herkkyys ja avoimuus ovat auttaneet luomaan luottamuksellisia suhteita alaisiini”, Sari kuvailee.

”Myös armollisuutta itseäni kohtaan olen opetellut. Meillä kaikilla on rajamme, minkä verran pystymme tekemään ja venymään. Tämän myötä pyrin yhä kehittymään muun muassa delegoinnin saralla. Kaikkea ei aina tarvitse tehdä itse, eikä kaikessa olla mukana aivan iholla. Tämä henkilökohtainen kehityskohteeni, jonka kanssa teen töitä.”

 

Luonnosta rauhaa ja rentoutta

Vapaa-ajallaan Sari liikkuu luonnossa ja on mukana lastensa harrastuksissa. Myös musiikki ja kirjat, niin ammattikirjallisuus kuin romaanitkin, maistuvat. ”Olen myös käsityöihminen, ja kudon useammat villasukat talven aikana. Korona-aikana kalenterin tyhjentyessä ilta-ajoilta huomasin, miten aikaa vapautui niille itselle mieluisille asioille entistä enemmän.”

”Omalla kohdallani työn ja vapaa-ajan raja on ajoittain häilyvä – se on minulle sopiva tapa tehdä töitä. Silloin, kun tuntuu että alkaa olla liikaa hartioilla, laitan sähköpostin ja puhelimen kiinni ja lähden luontoon. Sitä kautta pystyn ottamaan täyden irtautumisen, ja joka aamu aloitan uudella innolla työpäivän”, kertoo Sari.

Kahden poikansa harrastusten myötä Sari on päätynyt myös urheiluseuran johtokunnan toimintaan mukaan. ”Esimerkiksi tulevan viikonlopun vietän rastivahtina SM-kisoissa, kun järjestämme isot kisat”, Sari naurahtaa.