Kirsi Poikela

Jatkuva kehittyminen pitää mielenkiintoa työhön yllä

Kuka?

Kirsi Poikela on pitkän linjan kokenut taloushallintoalan ammattilainen, joka työskentelee kirjanpitäjänä ja palkanlaskijana Rantalaisen Orimattilan toimistolla. Kyseinen toimipiste on erikoistunut maatalousalan asiakkaisiin.

Työ

”Meillä on Orimattilassa noin kymmenen hengen tiivis työyhteisö. Vaikka olemme kaikki erilaisia ihmisiä, apua on aina tarvittaessa tarjolla ja haasteellisempia tilanteita ratkotaan yhdessä”, kuvailee Kirsi toimistonsa yhteishenkeä.

Kirsi Poikelan ura Rantalaisella alkoi, kun hänen edellinen työnantajansa luopui suurimmasta osasta liiketoimintaansa. Kirsi on tehnyt koko työuransa taloushallintoalalla. Ennen tilitoimistomaailmaa hän oli muutaman vuoden erilaisissa taloushallinnon tehtävissä vaateteollisuuden yrityksessä ja pankissa.

Koko tilitoimistouransa Kirsi on tehnyt kirjanpitoa erityisesti maatalousalan yrityksille. Sillä saattaa olla jotain tekemistä asian kanssa, että Kirsillä on itsellään maalaistaustaa: ”Olen lapsuuteni kasvanut maatilalla. Vuodesta 1986 lähtien olemme puolisoni kanssa olleet yrittäjiä maatilalamme. Peltotöihin en ole enää vuosiin osallistunut, kiitos maataloudesta kiinnostuneen jälkikasvun. Tilamme taloushallinnon hoito on minun vastuullani”, hän selventää.

Pitkät asiakkuudet ja vankka työkokemus vahvuutena

Kokeneena taloushallintoalan osaajana Kirsin työtehtävät Rantalaisella ovat hyvin monipuolisia, ja suurimmaksi osaksi hän tekee työtään täysin itsenäisesti: ”Teen kirjanpitoa ja palkanlaskentaa eri yritysmuotojen asiakkaille: toiminimille, kommandiitti- ja osakeyhtiöille. Yritysasiakkaita on hyvin monelta eri toimialalta ja merkittävä osuus asiakkaista on maa- ja metsätalousasiakkaita”, hän selittää. Orimattilan toimistolta löytyy ”maataloustiimi”, vaikka osaamista ja kokemusta on paljon muuallekin.

Etätyösuosituksen voimassaoloaikana Kirsin toimipiste on tosin sijainnut pääosin kotona Artjärvellä. ”Etätyön tekeminen on minulle mieluista ja työt ovat sujuneet joustavasti kotona, kiitos taloushallintonsa sähköistäneiden asiakkaiden”, hän paljastaa.

Kirsillä on on asiakaslistallaan monia vuosikymmeniä kestäneitä asiakkuuksia. Siitä, ja pitkästä työkokemuksesta on hänen roolissaan valtavasti hyötyä: ”Monissa asiakkuuksissani vahvuutena on pitkään jatkunut yhteistyö, jonka myötä olen oppinut tuntemaan asiakkaiden toiminnan hyvin. Osaaminen tulee myös koulutusten ja pitkän työkokemuksen kautta. Siitäkin on etua, että on luonteeltaan tarkka ja huolellinen”, hän kertoo.

Sähköiset työvälineet käyttöön myös maatalousyrityksille

Kirsin 35-vuotisen työuran aikana taloushallintoala on ollut suuren digitaalisen murroksen alaisena. Uudet sähköiset työvälineet ja taloushallinnan järjestelmät ovat tuoneet helpotusta ja vaihtelua työhön, mutta myös haastaneet uuden oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen.

”Sähköistymisen ja uusien työvälineiden myötä työnkuva on muuttunut, mutta kouluttautuminen ja uuden oppiminen tuovat mielekkyyttä ja vaihtelevuutta työhön”, kertoo Kirsi, joka on Rantalaisella ollessaan osallistunut lukuisiin koulutuksiin niin uusiin ohjelmistoihin kuin verotuksellisiin asioihin liittyen.

Vaikka suuri osa Kirsin asiakkaista hoitaa taloushallintoaan jo täysin sähköisten järjestelmien kautta, monilla maatalousalan asiakkailla on yhä paperikirjanpito käytössä. Sähköinen taloudenpito on kuitenkin kasvamassa myös maatalousalan yrittäjille. ”Tämän vuoden aikana olemme ottaneet käyttöön uuden maatalouden kirjanpito-ohjelman, ja siinä on mahdollisuus ottaa sähköiset ominaisuudet käyttöön. Tavoitteena olisi, että maatalousasiakkaitakin saataisiin pikkuhiljaa sähköistettyä”, Kirsi sanoo.

Pitkiä metsälenkkejä ja laatuaikaa perheen kanssa

Nykyisin on poikkeuksellista ja melko harvinaistakin, että viihtyy samassa työssä koko uran ajan. Kirsillä ei ole ollut tilanteessaan valittamista, päin vastoin.

”Suuria muutoksia työnkuvaani ei ole tiedossa. Osaamisen kehittämisen lisäksi viihtyvyyteen on paljon vaikuttaneet asiakkaat, jotka ovat arvostaneet tehtyä työtä. Rantalaisella on toki mahdollisuuksia halutessaan edetä työuralla, koska isossa konsernissa riittää vaihtoehtoja”, hän pohtii.

Kun Kirsi kaipaa työlleen vastapainoa, suuntaa hän luontoon. ”Minulle parasta nollausta on, kun otan raivaussahan mukaani ja menen metsään raivaushommiin. Lisäksi työssä jaksamisessa auttaa koiran ja hyvän ystävän kanssa tehdyt vaelluslenkit. Viikolla patikoidaan lyhyempiä lenkkejä ja viikonloppuna saatetaan ottaa eväät mukaan ja tutustua uusiin kohteisiin vähän pidemmän retken muodossa.”

Kirsillä on myös kaksi lastenlasta: 4 kuukauden ikäinen Toivo ja 3,5 vuoden ikäinen Tyyne. ”He ovat tässä elämänvaiheessa maailman tärkeimpiä”, hän painottaa.

Lue myös muiden Rantalaisten uratarinoita