Ansökan till Rantalainens trainee-program är öppen fram till 23.4.2023. I den här artikeln har vi samlat vanliga frågor om RAN Trainee-programmet och svar på dessa.

Vilken typ av studiebakgrund är lämplig för tjänsterna?

Vi hoppas att du är i slutskedet av dina studier eller nyutexaminerad från en utbildning som lämpar sig för uppgiften. Den vanligaste utbildningsbakgrunden hos de som har börjat sin karriär hos Rantalainen som trainee inom ekonomiförvaltning och löneadministration är tradenom, men det finns ingen absolut avgränsning för detta. Exempel på lämpliga utbildningsbakgrunder finns i rekryteringsannonserna.

Kan jag ansöka om jag har tagit examen tidigare?

Du behöver inte vara studerande eller nyutexaminerad, men studierna i din examen ska vara aktuella och presenta för att du ska ha en bra grund för uppgiften. Alltså om grundläggande kunskaperna relaterade till tjänsten (till exempel grunderna i ekonomiförvaltning eller löneadministration) är i skick, kan du definitivt ansöka!

Passar programmet för branschbytare eller finns det en övre åldersgräns?

RAN Trainee-programmet passar utmärkt för branschbytare, så länge du har grundläggande och uppdaterade kunskaper från en lämplig utbildning. Programmet är också lämpligt för alla åldrar och det finns ingen övre åldersgräns för att ansöka. I tidigare program har vi haft personer från drygt 20 år till över 50 år.

Kan jag ansöka till mer än ett program?

Om du vill kan du söka till fler trainee-uppgifter. Då ska du ange i ansökan att du har ansökt till båda rollerna och varför du skulle vara motiverad för de båda.

Vad händer under lämplighetsbedömningen av trainee-ansökningsprocessen?

De sökande som når slutskedet av rekryteringsprocessen deltar i en lämplighetsbedömning som inkluderar en kort hemuppgift och en genomgångsdiskussion med vår expert. Med hjälp av bedömningen ser vi till att den sökande och tjänsten på Rantalainen är en bra match. Vi använder resultaten även som stöd för chefsarbetet av de utvalda trainees.

Kan jag arbeta på distans?

I de flesta roller kan du arbeta åtminstone delvis på distans, särskilt efter den inledande introduktionsperioden. Omfattningen av möjligheten till distansarbete beror på roll och team, men som regel kan man hos Rantalainen arbeta på distans och på kontoret till stor del enligt sina egna önskemål.

Kan jag arbeta på svenska?

I vissa uppgifter och på vissa platser, tex. i Jakobstad och Västnyland, kan du arbeta även på svenska. Observera dock att huvudspråket för RAN Trainee-utbildningar och -evenemang är finska så alla tjänster kräver flytande kunskaper i finska.

På vilka orter kan man jobba som trainee?

Trainee-praktikplatser inom ekonomiförvaltning och löneadministration finns tillgängliga över hela Finland. Du hittar alla möjliga arbetsplatser i annonserna. Tax Trainee-uppgiften är tillgänglig endast i huvudstadsregionen.

Hur många trainee-praktikanter tar ni?

I år är vårt mål att erbjuda en plats till totalt cirka 20 trainee-praktikanter. För verksamheten inom beskattning och företagsreglering tar vi emot 1–2 praktikanter, resten av tjänsterna är inom ekonomiförvaltning och löneadministration.

Vad är lönen för en trainee-praktikant?

Vi följer Ekonomiförvaltningens kollektivavtal, som bestämmer minimilönen. Dessutom påverkas lönen av studiernas omfattning och skede samt eventuell tidigare arbetslivserfarenhet.

Vad händer på RAN Trainee-evenemang?

Det kommer att finnas cirka 5 RAN Trainee-evenemang under programmet och de varar i 1–2 dagar var. En del av evenemangen kommer att hållas live och en del på distans. På evenemangen får du bekanta dig med andra deltagare från hela Finland samt Rantalainens affärsverksamhet och olika delar av organisationen. Dessutom får du lära känna ekonomiförvaltningsbranschen allmänt och Rantalainens praxis och processer. Utöver sakinnehållet innehåller evenemangen ofta också lättare gemensamma aktiviteter. Kolla in tidigare års evenemang på Rantalainens Instagram @rantalainenoy!

Kan jag slutföra mina studier eller mitt slutarbete under programmet?

Liksom för alla våra medarbetare, erbjuder vi flexibilitet för våra trainee-praktikanter. Vi hoppas att du kan arbeta mestadels på heltid under trainee-programmet eftersom på så sätt kommer du också att få ut det mesta av det. Men detta beaktas alltid från fall till fall och vi kan säkert erbjuda den flexibiliteten du behöver för att slutföra dina studier.

 

Läs mer och ansök till RAN Trainee-programmet