Enbart bokföringsrapporter ger inte tillräcklig information om ett lantbruksföretags ekonomiska ställning som stöd för beslutsfattandet. Jord- och skogsbruk som bransch är utpräglat kapitalintensivt och utvecklande gårdar gör regelbundna investeringar i produktionen. I en kapitalintensiv bransch betonas särskilt behovet av kassaflödesövervakning och -prognostisering.

Väsentliga nyckeltal för branschen

Rantalainen BI-rapportering skapar på basis av företagets bokföringsdata nyckeltal som ska följas upp och vilka presenteras i en visuellt tydlig form i ett webbläsarbaserat program som både kunden och bokföringsbyrån har tillgång till.

Ett typiskt jordbruksföretag producerar råvaror med låg förädlingsgrad för livsmedelsindustrins bruk. Affärsverksamhetens avkastning består av produktförsäljning och produktionsstöd. Priserna följer den allmänna råvarumarknaden och det är karakteristiskt för jordbruket att ett enskilt företag har litet inflytande på priserna när det gäller att sälja produkter eller köpa produktionsinsats. Lönsamhet i ett jordbruksföretag uppnås framför allt genom produktionseffektivitet, som bäst beskrivs med rörelseresultat före avskrivningar dvs. EBITDA och EBITDA-%. EBITDA är också betydelsefull för företagets betalningsberedskap. Rörelseintäkter visar å sin sida hur väl EBITDA är tillräckligt för att täcka avskrivningsbördan för investeringarna och finansieringskostnaderna.

Ett lantbruksföretag har vanligtvis en stor balansräkning. Att driva ett företag kräver resurser: åkrar, produktionsbyggnader och maskiner. För att upprätthålla och öka produktionens storlek krävs investeringar som delvis finansieras med långfristiga skulder. På grund av branschens kapitalintensitet betonas i lantbruksföretagen betydelsen av indikatorer som beskriver skuldsättning och soliditet. Skuldsättningen beskrivs bäst med förhållandet mellan långfristig skuld och EBITDA (= skuldkoefficient). Företaget betalar så småningom sina skulder med det kassaflöde som affärsverksamheten genererar, och skuldkoefficienten hjälper till att förstå företagets skuldhållbarhet. Soliditeten mäts bäst med självförsörjningsgraden som anger hur stor del av ett företags tillgångar som har finansierats med eget kapital.

Ta kontroll över kassaflödet med BI-rapportering

Jord- och skogsbruket kännetecknas av att inkomsterna och utgifterna är ojämnt fördelade under räkenskapsperioden. Till exempel kan försäljningen av växtprodukter ske vid en viss tid på året och produktionsinsatser köps in i stora engångspartier för att spara kostnader. Utbetalningen av jordbrukets produktionsstöd är däremot inriktade på slutet av året.

Med hjälp av Rantalainen BI-rapportering kan en månatlig kassaflödesprognos upprättas för företaget för hela räkenskapsperioden. Med prognosen uppdateras företagets ledning och bokföringsbyrån ständigt om kassaflödets tillräcklighet under räkenskapsperioden och man kan förbereda sig på större engångsposter såsom inköp av produktionsinsatser eller låneamorteringar.  De faktiska siffrorna uppdateras automatiskt till prognosen i takt med att räkenskapsperioden fortskrider och bokföringens månader färdigställs vilket gör det möjligt för företaget att reagera på förändringar vid behov och att förfina prognosen för den slutliga räkenskapsperioden.

Många jordbruksföretag har en mängd Excel-baserade verktyg för kassaflödesövervakning och -planering. Med BI-rapportering kan man bli av med tabeller. Automatisering minskar risken för fel avsevärt och minskar det manuella arbetet. Och bäst av allt, programvaran sänker tröskeln för att skapa och uppdatera en budget.

BI-rapportering kan också användas för att skapa prognoser för en längre period. Exempelvis kan lönsamhets- och kassaflödeseffekterna av investeringar och deras finansiering konkret modelleras med en långsiktig prognos på årsnivå. Rapporterna som produceras av programvaran är tydliga och hjälper förutom företaget självt även intressenter såsom den finansierande banken att uppfatta jordbruksföretagets ekonomiska resurser.

Anpassad lösning för kundens behov

Implementeringen av BI-rapportering definierar kundens rapporteringsbehov och rapporterna kan skräddarsys för att tillgodose varje företags specifika behov. Även efter ibruktagandet kan inställningar och rapporter alltid ändras med hjälp av Rantalainens stöd.

Rantalainens experttjänst kan användas för att tolka rapporter och utarbeta prognoser. Beroende på kundens behov kan regelbundna möten arrangeras till exempel kvartalsvis och observationer och nödvändiga ändringar av prognosen kan göras. Experttjänsten kan också användas till exempel för att tolka nyckeltal.

Inom lantbrukets experttjänster är det möjligt att dra nytta av Livsmedelsverkets NEUVO-stöd genom vilket kunden får en ekonomisk fördel vid köp av experttjänster.

Kontakta oss

Eero Vanhakartano
Servicechef, jord- och skogsbruk
eero.vanhakartano@rantalainen.fi
040 070 7167

Rantalainen BI-rapportering