Suomen suurimpiin taloushallintopalveluiden tuottajiin kuuluva Rantalainen on ostanut vähemmistöosuuden tamperelaisesta startupista FabricAI Oy:stä. Yritys kehittää tekoälyä ostolaskujen tiliöintiin.

”FabricAI:n toiminta liittyy vahvasti ydinliiketoimintamme kehittämiseen eikä sen kaltaista osaamista saa rekrytoimalla, kun panostamme digitalisaatioon”, sanoo johtaja Kimmo Martikainen Rantalaiselta.

”Vaikka emme itse ole mukana tekoälyn kehittämisessä, asiantuntijamme pääsevät yhteisissä kehityshankkeissa seuraamaan aitiopaikalta alan eturivin toimijoiden työskentelyä”, hän jatkaa.

Tekoälyn käyttöönotto nopeuttaa sähköisessä taloushallinnossa olevien asiakkaiden kuukausiraporttien valmistumista, kun ostolaskujen työstötarve vähenee. Rantalainen valmistautuu reaaliaikaisen arvonlisäveroraportoinnin tuloon tuomalla kaikki arvonlisäverolliset asiakkaansa sähköiseen kirjanpitoon ja automatisoimalla kirjapidon mekaanisia työvaiheita mahdollisimman laajalti vuoteen 2025 mennessä.

FabricAI:n toimitusjohtaja Jarkko Tolvanen sanoo, että yritys tarvitsi ison ja kokeneen kumppanin taloushallintoalalta, koska se tuli alalle ulkopuolelta.

”Rantalaisella on paljon toimialan osaamista ja suuri asiakasmassa, jonka kanssa pääsemme kehittämään sovellusta nopeasti eteenpäin.”

Tekoälyn kouluttaminen vaatii paljon digitaalisessa muodossa olevaa dataa. Suomi ja muut Pohjoismaat ovat sähköisen kirjanpidon edelläkävijöitä maailmassa. FabricAI:n tekoälysovelluksen nerokkuus piilee siinä, että se on yhteen spesifiin ongelmaan kehitetty täsmäratkaisu.

”Monet tekoälynä markkinoitavat ratkaisut ovat sääntöpohjaisia järjestelmiä, joita ihmisen pitää päivittää. Meidän sovelluksessamme tekoäly luo itse säännöt ja koodiston”, Tolvanen sanoo.

LISÄTIETOJA:

Kimmo Martikainen, Rantalainen-konsernin yrityskaupoista vastaava johtaja, puh. 040 555 8081 ja kimmo.martikainen@rantalainen.fi

Jarkko Tolvanen, toimitusjohtaja, FabricAI Oy, puh. 050 521 9152 ja jarkko@fabricai.fi

Vuodesta 1972 toiminut Rantalainen on yksi Suomen suurimmista talous- ja henkilöstöhallinnon palveluntarjoajista. Sen palveluksessa on 840 työntekijää yli 40 paikkakunnalla Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomessa. Vuonna 2018 konsernin liikevaihto oli 48 miljoonaa euroa. Rantalainen tavoittelee 100 miljoonan euron liikevaihtoa seuraavan viiden vuoden aikana. Kasvua haetaan sekä orgaanisesti että yritysostoin, ja sitä vauhditetaan myös voimakkaalla toiminnan digitalisoinnilla. www.rantalainen.fi

Tamperelainen FabricAI Oy automatisoi kirjanpidon mekaanisia työvaiheita tekoälyn avulla. Vuonna 2018
perustetussa yrityksessä työskentelee neljä omistajayrittäjää, ja sen liikevaihtotavoite vuodelle 2020 on 850
000 euroa. Yrityksen kehittämä tekoälysovellus ostolaskujen tiliöintiin on lajissaan ensimmäinen Euroopassa. Sovellus on käytössä jo noin 240 yrityksellä Suomessa. FabricAI:n tavoitteena on laajentaa toimintaansa myös muihin Pohjoismaihin, joissa on toistaiseksi ainoina maailmassa riittävästi digitaalista laskuaineistoa tekoälyn kouluttamiseen. www.fabricai.fi