Många företagare funderar på att beräkna resultat och balansräkning och tolka de viktigaste nyckeltalen. Efter bokslutet är det bra för företagaren att se tillbaka på den gångna räkenskapsperioden. Genom att uppmärksamma några av de viktigaste sakerna får man användbar information om företagets förmögenhet, vilket inkluderar beräkning av resultat och balansräkning.

Rantalainens skattespecialist Juho Heikkinen gör en hel del bokslutsanalyser som en del av sin arbetsbeskrivning. I den här artikeln ger Juho sina tips på vad man ska uppmärksamma i resultat och balansräkning.

Justeringar i ordning, beräkning av resultat och balansräkning

Innan bokslutets nyckeltal beräknas kan siffrorna för resultat och balansräkning behöva justeras. Den viktigaste och vanligaste justeringen för små och medelstora företag är lönejusteringen. En lönejustering ska göras om ägaren inte har tagit ut gängse lön från bolaget. Andra korrigeringar kan vara t.ex. inventering, justeringar av affärsverksamhetens andra inkomster eller justeringar av extraordinära inkomster eller utgifter.

Vid analys av resultat och balansräkning är de viktigaste områdena lönsamhet, likviditet & finansiering samt soliditet. I de följande styckena beskrivs mätarna för de olika delområdena mer i detalj. Du hittar beräkningsformlerna i slutet av artikeln.

Lönsamhet

Företagets lönsamhet kan mätas genom försäljningsbidrag, rörelseresultat före avskrivningar och finansieringsresultat.

Försäljningsbidrag berättar om företagets produktgruppsspecifika lönsamhet. Om försäljningsbidragsprocenten inte är vettig jämfört med tidigare år, kan förklaringen finnas i exempelvis förändringar i lager eller periodiseringen av sociala kostnader.

Försäljningsbidragets innehåll och procentsatser är bransch- och företagsspecifika och därför är de inte direkt jämförbara med varandra. Nuförtiden är försäljningsbidraget en vanlig mätare endast inom parti- och detaljhandel.

Rörelseresultat före avskrivningar eller EBITDA anger företagets faktiska verksamhets täckning, alltså den faktiska affärsverksamhetens resultat före avskrivningar, finansieringsposter och skatter. Erforderlig EBITDA beror på t.ex. företagets skuldsättning och beloppet av anläggningstillgångar, dvs. avskrivningar. När EBITDA används för att bedöma företagets lönsamhet är det viktigt att jämföra resultatet med branschsiffror och förändringen i företagets egen EBITDA-procent under olika år. De faktiska vägledande värdena kan inte anges direkt för analysen av EBITDA och EBITDA-procenten.

Finansieringsresultat visar hur stor inkomst företagets verksamhet har genererat i form av återbetalningar av lån, behov av rörelsekapital, investeringar, privata uttag av ägare och annan vinstutdelning. Finansieringsresultatet är det nyckeltal som finansiärer oftast använder. Siffran är branschspecifik, men den lämpar sig bättre för att jämföra olika företag än flesta andra bidragssiffror. Företaget borde dock uppnå ett positivt finansieringsresultat för att verksamheten ska vara på en god nivå.

Likviditet

Med likviditet avses ett företags förmåga att fullgöra sina kortfristiga betalningsförpliktelser när de förfaller till betalning. Med andra ord beskriver likviditet lämpligheten av ett företags kortfristiga finansiering. De vanligaste mätarna är Quick Ratio och Current Ratio. Dessa beskriver hur mycket av den kortsiktiga skulden företaget skulle kunna betala om företaget plötsligt likviderades.

Likviditet är också förknippad med olika omsättningshastighetsmätare. De mäter den tid under vilken intäkter och utgifter ackumuleras. Dessa åtgärder är omsättningsperioden för kundfordringar, omsättningsperioden för leverantörsskulder och omsättningsperioden för omsättningstillgångar.

Soliditet

Ett företags soliditet innebär andelen av skulder och eget kapital i det totala kapitalet. För ett finansiellt sunt företag är skuldkapitalets andel av det totala kapitalet inte för stor, och därmed kan företaget lätt klara av räntebetalningarna på skuldkapitalet och har en finansiell buffert för dåliga tider.

Ett företags soliditet kan mätas genom dess självförsörjningsgrad, skuldsättningsgrad och relativa skuldsättning.

Självförsörjningsgraden mäter företagets soliditet, förluststolerans samt förmåga att långsiktigt klara av åtaganden. Värdet på nyckeltalet berättar hur stor andel av företagets solvens har finansierats med eget kapital. Ju högre företagets självförsörjningsgrad är, desto stabilare är grunden för företagets affärsverksamhet.

Skuldsättningsgraden visar särskilt företagets hävstångsmått, dvs. hur stor räntebärande skuld företaget har haft i förhållande till justerat eget kapital. I praktiken, ju högre skuldförhållandet är, desto större är hävstångseffekten.

Relativ skuldsättning avser ett företags skuldsättning i förhållande till verksamhetens omfattning. Om ett företag har hög relativ skuldsättning krävs en stabil EBITDA. Siffran har inga tydliga riktlinjer och kan endast jämföras mellan företag i samma bransch.

Kassaflöde hjälper till att planera för framtiden

Rantalainens skatteexpert Juho Heikkinen säger att ett välskött företag har bra lönsamhet, betalningsförmåga och soliditet. Men bokslutet är en titt på det förflutna, så ett företag behöver också ett framåtblickande perspektiv. Det är här kassaflödet kommer in. Läs mer i vår artikel om kassaflöde här.

Beräkningsregler för mätare i balansräkningen och resultatet

Mätare för lönsamhet

Försäljningsbidrag = Omsättning – Materialkostnader – Externa tjänster

Försäljningsbidragsprocent = 100 * försäljningsbidrag/omsättning

EBITDA = Rörelseresultat + avskrivningar och nedskrivningar

EBITDA-% = 100 * EBITDA/Omsättning

Finansieringsresultat = Nettoresultat + avskrivningar och nedskrivningar

Finansieringsresultatsprocent = 100 * finansieringsresultat/omsättning

Mätare för likviditet

Quick ratio = (Kortfristiga fordringar + finansieringstillgångar)/Kortfristiga skulder (exklusive förskottsbetalningar)

Current ratio = (Finansieringstillgångar + lager + kortfristiga fordringar)/Kortfristiga skulder

Omsättningsperioden för kundfordringar = Kundfordringar/Omsättning * 365

Omsättningsperioden för leverantörsskulder = (Leverantörsskulder + Interna leverantörsskulder)/Inköp av material och tillbehör *365

Omsättningsperioden för lager = omsättningstillgångar utan förskott/Material- och tillbehörsanvändning (12 månader) * 365

Mätare för soliditet

Självförsörjningsgraden = Justerat eget kapital/(Balansomslutning – erhållna förskott)

Justerat eget kapital = Eget kapital i balansräkningen + villkorliga lån för eget kapital – justeringar i eget kapital + ackumulerade avskrivningar + frivilliga avsättningar (- Dold skatteskuld)

Skuldsättningsgrad = Främmande kapital/Justerat eget kapital

Relativ skuldsättning = Summa skulder/Omsättning

Checklista för bokslutsperioden