Företagsförsäljning kräver åtgärder redan innan den faktiska försäljningsprocessen påbörjas. Därför är det alltid bättre för företagaren att förbereda sig för det som komma ska i tid och göra arrangemang för att underlätta företagsförsäljning, vilka också naturligtvis leder till det bästa försäljningspriset. Följande instruktioner har gjorts som en checklista över de viktigaste sakerna för säljaren att tänka på redan innan själva försäljningen påbörjas. Du hittar mer information även på vår servicesida: företagsreglering.

Planera i tid

Det viktigaste rådet vid företagsförsäljning är att förbereda sig för vad som komma ska i tid. Processen är ofta tidsmässigt lång och därför ska man även ta hänsyn till mentala frågor. Är du som företagare samt din familj redo att ge upp företaget?

Ett bra tidsintervall för processen är minst 3–5 år så att det finns tid för praktiska arrangemang och även för den mentala avsägelseprocessen. Det är viktigt att överföra företagets ledarskap vidare så att förvärvet sker så smidigt som möjligt. Många företagare har en tendens att omedvetet hålla alla trådar i sina händer, men det är rekommenderat att överlämna ansvar för företaget så tidigt som möjligt. Förberedande i tid möjliggör även att du hinner genomföra eventuella företagsregleringar samt göra försäljningsobjektet i ordning för att uppnå bästa möjliga resultat.

Ta reda på vad du säljer

En av de viktigaste sakerna att ta reda på är vilken typ av företagsförsäljning det gäller. De två vanligaste alternativen för genomförande av företagsförsäljning är affärsverksamhetshandel och aktiehandel. Största skillnaden mellan dessa två former av företagsförsäljning är att i affärsverksamhetshandel köps själva företagets verksamhet och tillhörande anläggnings- och omsättningstillgångar, vilka i praktiken kan innebära till exempel verksamhetens maskiner och inventarier. Vid försäljning av företagsverksamhet är säljaren företaget, eftersom säljaren själv inte äger företagets verksamhet och dess tillgångar personligen, även om hen skulle äga alla aktier i företaget. Affärsverksamhetshandel ger försäljningsintäkter till själva företaget och företaget beskattas för företagsförsäljningen.

I aktiehandeln köps bolagets aktier, alltså hela bolaget självt, varvid även bolagets tidigare ansvar och skulder överförs till köparen. Säljaren i en aktiehandel kan till exempel vara själva delägaren personligen eller ett annat företag som äger aktierna. I aktiehandeln överförs bolagets aktier och därmed bolagets avtal till köparen. I försäljningen befrias företagaren vanligtvis från företagets framtida ansvar. Aktiernas överlåtelsevinster beskattas som kapitalinkomst.

Försäljningsobjektet till säljbart skick

I praktiken är det lönsamt att före den faktiska företagsförsäljningen göra nödvändiga företagsregleringar som strävar efter att säkerställa att affären är den bästa möjliga för både säljaren och köparen. Det finns flera företagsregleringsmöjligheter och de kan vara relaterade till bolagsformsförändringar, tillgångsförändringar och ägarförändringar.

Vid bolagsformsförändringar är den önskade bolagsformen ofta ett aktiebolag eftersom det möjliggör andra företagsregleringar i stor utsträckning.

Målet med företagsregleringar kan till exempel vara något av följande:

1) Överföring av aktiviteter som köparen inte vill ha.
2) Ändring av företagsstrukturen så att den är mer intressant för köparen.
3) Separering av tillgångar som ackumulerats i företaget.

Olika företagsregleringar är till exempel fusion, uppdelning, affärsverksamhetsöverlåtelse eller aktieomsättning. Alla företagsregleringar är dock alltid fallspecifika eftersom de måste ta hänsyn till flera olika lagar och tolkningar.

Ett mycket typiskt fall är en situation där företaget till exempel har andra tillgångar som inte är centrala för kärnverksamheten, som till exempel fritidshus eller bilar. När företaget någon gång säljs är det inte meningsfullt att hålla sådana tillgångar som en potentiell kund inte är intresserad av i företagets ägande. Då kan separationen av medel som ackumulerats i företaget utföras till exempel genom uppdelning eller överföring av affärsverksamhet.

Dessa är bara några exempel på hur företagsregleringar kan användas för att förbereda för företagsförsäljning. Ta alltid reda på exakt vad som fungerar bäst för ditt företag, eftersom olika alternativ har olika skattekonsekvenser. För mer information, kontakta Rantalainens expert Heikki Luukkonen.

Uppdatera avtal och dokumentation

Inför företagsförsäljning är det också viktigt att se till att företagets avtal och annan dokumentation är uppdaterade och i ordning i tid. Det underlättar själva affären och dess Due Diligence-utredning som bedömer verksamhetens finansiella och juridiska verksamhet. Denna utredning genomförs för att informera potentiella köpare om företagets ekonomiska situation samt dess framtidsutsikter.

Ta hjälp av en expert

Företagsförsäljning väcker ofta frågor hos säljaren så att utreda dem och förbereda sig för affären i god tid är utgångspunkterna för framgång. Det är oftast starkt rekommenderat att konsultera en expert eftersom de har nödvändiga yrkeskunnighet och erfarenhet för att hantera företagsaffärs- och generationsskiftesärenden. Det är alltid bättre att ta reda på saker i förväg för att till exempel undvika kostsamma, onödiga skattekonsekvenser.

Kontakta Rantalainens skattespecialister