Vakka-Suomen Panimo Oy

Jani Vilpas sai pitkään ylpeillä, että hänen omistamansa panimo tekee ainoana maailmassa teollisesti valmistettua koivunlehtiolutta, kunnes eräs virolainen panimo alkoi myös valmistaa sitä pari vuotta sitten.

Haaste

Vakka-Suomen Panimo Oy:llä on aikaisemmin mennyt suhteellisen paljon aikaa taloushallinnon rutiineihin. Liiketoimintaan kuuluu myös valmisteveroilmoitusten tekoa.

Ratkaisu

Sähköinen taloushallinto on helpottanut Vakka-Suomen Panimo Oy:n kassavirran hallintaa ja kassatilanteen ennakoimista sesonkiaikoina. Nyt yritys voi keskittyä paremmin myyntiin.

Panimomestarin intohimo on tuotekehitys

Vakka-Suomen Panimo Uudessakaupungissa lienee Suomen ainoa panimo, jolla on vesuri käytössä. Sillä panimon väki kerää itse metsästä koivun- ja katajanoksat kehittämiinsä kausioluihin.

Uusien olutreseptien kehitteleminen on panimomestari ja toimitusjohtaja Jani Vilppaan intohimo, josta koko panimo sai alkunsa kymmenen vuotta sitten.

Vilpas oli harrastanut oluen tekoa parikymppisestä saakka, kunnes pääsi vuosituhannen vaihteessa töihin panimolle. Sitä ennen hän työskenteli automaalarina.

Vilpas valmistui panimomestariksi Berliinin teknisestä yliopistosta vuonna 2005 ja ryhtyi alan yrittäjäksi kaksi vuotta myöhemmin. Silloin Suomessa oli parikymmentä pienpanimoa ja nyt niitä on lähes sata.

Vilppaan mukaan pienpanimobuumin taustalla on erikoisoluiden maailmanlaajuinen suosio. Erilaisten oluiden maistelusta on tullut Suomessakin koko kansan hifistelyä viimeistään tällä vuosikymmenellä.

Vilpasta ei kilpailu hyydytä, vaan se saa hänet yrittämään entistä kovemmin. Kesän aikana panimolta lähti Kiinaan koe-erä pullotettua olutta ja kahta laatua pullotettua alkoholitonta jääteetä. Vilppaan mukaan suomalainen puhdas luonto ja vesi kiinnostavat kiinalaisia.

Vakka-Suomen Panimo teki viime vuonna reilut 400 000 litraa olutta sekä yhteensä 100 000 litraa siidereitä ja virvoitusjuomia sekä alihankintana lonkeroita.

Suurin osa yrityksen liikevaihdosta tulee miedoista oluista, koska niillä on laajempi jakelukenttä ja parempi myymäläpeitto. Suurin asiakas on Alko.

”Taloushallinnon sähköistäminen ja täydellinen ulkoistaminen vapautti työaikaamme myynti- ja markkinointityöhön.” – Panimomestari Jani Vilpas

Teette myös yrityksille nimikko-oluita omalla etiketillä ja tarvittaessa myös omalla reseptillä. Millainen on Rantalainen Yhtiöiden nimikko-olut?

– Se on vaalea pils-tyyppinen olut eli hieman tavallista reilummin humaloitua olutta. Laki edellyttää, että yritysten nimikko-oluiden pitää olla alle 4,7-prosenttisia, jollei kyseessä ole ravintola-asiakas.

Sinulta meni kymmenen vuotta ennen kuin ymmärsit, että yrittäjän ei tarvitse tehdä ihan kaikkea itse. Mistä olet luopunut?

– Vaihdoimme sähköiseen taloushallintoon vuosi sitten syksyllä. Se on helpottanut kassavirran hallintaa ja kassatilanteen ennakoimista sesonkiluonteisessa toiminnassamme.

– Vuodenvaihteessa ulkoistimme myös palkanlaskennan ja valmisteveroilmoitusten teon tilitoimistollemme. Pystymme nyt keskittymään paremmin myyntiin, joka meidän kuuluukin tehdä itse.

www.vasp.fi

(Julkaistu 12.10.2017, kuvassa Vakka-Suomen Panimon Rantalaisen tapahtumiin painamaa RAN-olutta.)

Tutustu sähköiseen taloushallintoon.