Aino Laurila

Asiakkaan tärkein työntekijä

Kuka?

Aino Laurila työskentelee Rantalaisen Tampereen toimistolla kirjanpitäjänä. Hän siirtyi Rantalaiselle yritysoston myötä vuonna 2017. Aino on valmistunut tradenomiksi ja opiskelee tällä hetkellä organisaation ja talouden johtamisen koulutusohjelmassa (YAMK).

Työ

Ainon mielestä kolme parasta asiaa hänen työssään ovat vaihtelevat asiakkuudet, mahdollisuudet kehittymiseen sekä mukava työyhteisö. 

– Päädyin opiskelemaan taloushallintoalaa intuitiivisena järkiratkaisuna, kertoo Aino Laurila. Vaikka kirjanpitäjän ammatti ei ollut suinkaan Ainon lapsuuden haave, hän aloitti uran taloushallintoalan parissa vuonna 2015 ja vuotta myöhemmin valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta tradenomiksi. Sitä ennen hän oli tehnyt erilaisia asiakaspalvelutöitä ja opiskellut vähän kaikenlaista: matematiikkaa, kieliä ja jopa kansanterveystiedettä.   

Valmistumisen kynnyksellä Aino oli työharjoittelussa toisessa tilitoimistossa, ja katse olikin jo tiiviisti valmistumisen jälkeisessä työllistymisessä. Työpaikka napsahti lopulta Tilitoimisto Verso Oy -nimisestä tamperelaisesta taloushallintoalan yrityksestä. Noin vuoden päästä Aino ja kyseinen yritys siirtyivät Rantalaiselle yritysoston myötä. 

Kyseinen yritys oli ensimmäisiä Rantalaisen Tampereella ostamia tilitoimistoja, ja sittemmin myös useita muita tilitoimistoja on tullut osaksi Rantalaisen Tampereen toimistoa Ratinaan Dynamo Business ParkiinAinakin yksi asia on yhdistymisen jälkeen Ainon mukaan selkeästi muuttunut. 

–  Olen saanut ympärilleni ison työyhteisön. Myös prosessit ja tavat tehdä töitä ovat toki muuttuneet ja mahdollisuudet ammatilliseen kehittymiseen kasvaneet, hän kertoo. 
 

Asiakastyötä suurella sydämellä

Vaikka Aino ei ole ollut vielä kovin pitkään kirjanpitäjänä, on hän ollut tyytyväinen alavalintaansa. Erityisen antoisana hän on pitänyt hyvien asiakassuhteiden rakentamista.

– Asiakkaiden kanssa on mukava asioida. Jos tulee haastavampia juttuja, niitä ratkotaan aina yhdessä ja Rantalaiselta löytyy varmasti työkaluja ja apua tukemaan haasteissa. Koen ehdottoman tärkeäksi työssäni sen tunteen, että välitän asiakkaista ja luotamme toisiimme puolin ja toisin, Aino tuumaa. 

Ainon mielestä hyvän asiakassuhteen ytimessä on ystävällinen, rehellinen ja avoin asennoituminen. – Kykyä ja aitoa halua kohdata asiakas on oltava, ja yhteyttä asiakkaan kanssa on pidettävä aktiivisesti, jotta pysytään yhdessä kartalla taloushallintoon liittyvistä asioista sekä opitaan tuntemaan toinen toisensa. Mielestäni näitä on kaikkien mahdollista oppia, Aino sanoo.  

Kirjanpitäjän työssä korostuu yhä enemmän palveluosaaminen, uuden tiedon omaksuminen ja myös asiakkaan toimialan sekä liiketoiminnan tunteminen. Säädökset ja lait muuttuvat alati, ja niihin on pystyttävä myös taloushallinnossa reagoimaan.  

Hyvät palautteet asiakkaalta muistaa pitkään. Eräs Ainon asiakkaista on jopa vitsaillut Ainon olevan hänen yrityksensä tärkein työntekijä. 
– Tällaista palautetta kyllä on kiva kuulla, että se työ mitä on tehnyt, todella kantaa hedelmää ja on arvostettua. 

Vuorovaikutus kasvavassa osassa työtä

Mielikuva kirjanpitäjän työstä introverteille sopivana yksin puurtamisena ei Ainon mukaan pidä tänä päivänä enää paikkaansa. Yhä enemmän työhön kuuluu asiakaspalvelua ja vuorovaikutusta, sillä digitalisaatio ja tekoäly on vapauttanut ja tulee vapauttamaan aikaa rutiinitehtäviltä.  

– Me emme todellakaan piiperrä yksin hiljaa nurkassa, vaan tämä on hyvin sosiaalista työtä. Ja työthän eivät tältä alalta katoa, vaikka työelämä onkin murroksessa. Töitä tulee olemaan erityisesti asiakkaiden kohtaamisessa ja tiedon hyödyntämisessä, Aino painottaa. 

 Vuonna 2018 Ainoa pyydettiin töihin toiseen taloushallintoalan yritykseen, ja hän lopulta päätyikin kokeilemaan siipiään hetken kilpailijan leivissä. Pian hän kuitenkin löysi itsensä takaisin tutusta Rantalaisen toimistosta.

– Ajattelin silloin, että ruoho olisi ehkä vihreämpää aidan toisella puolen. Pian kuitenkin rupesin miettimäänettä haluan olla täällä kehittämässä tätä toimistoa ja viemässä integraatiota eteenpäin. Tässä sitä nyt ollaan pian kahden vuoden jälkeen, hän nauraa. 

 

Avoimin mielin kohti tulevaa

Tällä hetkellä Aino opiskelee töidensä ohella organisaation ja talouden johtamisen koulutusohjelmassa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Hän on lisäksi Rantalaisella ollessaan suorittanut KLT-tutkinnon ja ollut valmentajana Ran-aktiivi-koulutuksessa.  

Tulevaisuuden suhteen Ainon ajatukset ovat YAMK-tutkinnon ja koko ajan lisääntyvän alan kokemuksen hyödyntämisessä. 
– Kehittymis- ja etenemismahdollisuuksia Rantalaiselta kyllä löytyy. Olen avoin kaikille itseäni kiinnostaville ja kehittäville mahdollisuuksille, mitä eteen tulee, hän pohtii. 

Aino on vasta liittynyt osaksi uutta taloushallinnon ohjelmistoon liittyvää tiimiä, jonka ympärillä hänen työnsäkin yhä enemmän pyörii.
– Kyseistä ohjelmistoa on ollut aiemmin suhteellisen vähän Rantalaisella käytössä, joten olemme lähteneet rakentamaan sen ympärille tukea ja osaamista.  

Opintojen ja töiden yhdistäminen vaatii hyvää ajankäytön suunnittelua. Hektisen arjen vastapainoksi Aino panostaa hyvään uneenliikkuu monipuolisesti ja kuuntelee paljon äänikirjoja. 
– Paras tukija niin töissä kuin opinnoissa on oma perhe, johon kuuluu kaksi alakouluikäistä lasta sekä mies. He ovat maailman parhaita, Aino ylistää.