Pirkanmaan Pro Isännöinti Oy

Kumppani ydinosaamisen tukena

Tarvittavien taloushallinnon resurssien ja toimialaosaamisen varmistamiseksi Pirkanmaan Pro Isännöinti päätti ulkoistaa kaikki taloushallinnon palvelut liiketoimintansa alusta alkaen. Päätös on osoittautunut oikeaksi ja se vapauttaa oman ajankäytön ydinosaamisen ympärille tinkimättä taloushallinnon laadusta. Kumppanuuden kautta yrityksellä on lisäksi keskustelukumppani valmiina auttamaan haastavammissa taloushallinnon tilanteissa.

Yritys

Pirkanmaan Pro Isännöinti on isännöintitoimisto, joka hallinnoi yli sataa taloyhtiötä Pirkanmaan alueella. Liikevaihto vuonna 2019 oli n. 650k € ja yritys työllisti 6 henkilöä.

Palvelu ja ohjelmisto

Rantalainen tuottaa Pirkanmaan Pro Isännöinnin kaikkien taloyhtiöiden taloushallinnot palvelut. Ohjelmistona käytössä on Domus-isännöintijärjestelmä.

Haaste

Pirkanmaan Pro Isännöinti halusi pienentää riskejä ja varmistaa taloushallinnon resurssit sekä toimialakohtaisen osaamisen.

Ratkaisu

Taloushallinnon palvelut ulkoistettiin kokonaan, jolloin omassa tekemisessä voidaan keskittyä ydinosaamiseen.

Rantalainen kumppaniksi liiketoimintakauppojen myötä

Pirkanmaan Pro Isännöinti Oy on isännöintitoimisto, joka tekee asunto-osakeyhtiöiden ja kiinteistöosakeyhtiöiden isännöintiä. Yrityksen toimipiste on Valkeakoskella, jossa myös valtaosa asiakkaista sijaitsee. Vuonna 2015 silloinen Suomen Pro Isännöinti Oy jakautui kahteen yritykseen, joista toinen toimi pääkaupunkiseudulla ja toinen Pirkanmaalla.

”Minä ja silloinen kollegani ostimme tämän Pirkanmaan alueen liiketoiminnan ja siitä toimintamme lähti käyntiin. Teimme jo alkuvaiheessa päätöksen, että taloushallinnon palvelut ulkoistetaan kokonaan. Aikaisemman taloushallinnon kumppanimme liiketoimintakaupan myötä siirryimme Rantalaisen asiakkaiksi vuonna 2018.”, Pirkanmaan Pro Isännöinnin toimitusjohtaja Timo Satuvuori taustoittaa.

 

Taloushallinnon ulkoistaminen mahdollistaa keskittymisen ydinosaamiseen

Pirkanmaan Pro Isännöinti hankkii kaikkien asiakkaidensa eli noin sadan taloyhtiön taloushallinnon palvelut kokonaan Rantalaiselta. Palveluihin sisältyvät kirjanpito, tilinpäätöspalvelut, vastikevalvonta, lainalaskelmat sekä muut taloyhtiöille tyypilliset erikoispalvelut.

”Aika usein isännöintitoimistot hoitavat taloushallinnon itse talon sisällä, mutta me päätimme jo alusta alkaen ottaa yhteistyökumppanin vastaamaan siitä puolesta. Meidän liiketoiminnassamme kokonaisuus muodostuu kirjanpidon lisäksi hallinnollisesta työstä eli taloyhtiöiden juoksevien asioiden hoitamisesta ja kokouksista sekä teknisestä puolesta eli erilaisista remonteista ja korjauksista, joita vanhemmissa taloyhtiöissä tehdään käytännössä koko ajan. Toinen vaihtoehto taloushallinnon järjestelyssä olisi tarkoittanut sitä, että olisimme rekrytoineet omaan porukkaamme vähintään kaksi kirjanpitäjää. Meidän toimialallamme taloushallinto on ryhmätyötä, jota ei pysty yksi ihminen hoitamaan varahenkilöjärjestelyjenkään takia. Taloushallinnon ulkoistamisen ansiosta resursointi ja mahdolliset poissaolot eivät aiheuta meille päänvaivaa, ja voimme itse keskittyä ydinosaamiseemme”, Satuvuori kertoo.

Ulkoistettu palvelu varmistaa myös sen, että kirjanpidosta vastaavat henkilöt, joilla on kattava toimialatuntemus ja säännöllisesti koulutusten kautta päivittyvä tietotaito. Vaikka kirjanpidollisesti puhutaankin samoista asioista, vaatii toimiala oman erityisosaamisensa alalla sovellettavan asunto-osakeyhtiölain myötä.

”Tässä on omat nyanssinsa, joita liikekirjanpidossa ei tule vastaan. Isännöintialalla poikkeuksina ovat esimerkiksi vastike- ja vuokravalvonta sekä hoito- ja pääomavastikkeet sekä niihin liittyvät jälkilaskennat. Näitä ei tavallisessa osakeyhtiössä ole.”

Taloushallinnon ulkoistamisen ansiosta resursointi ja mahdolliset poissaolot eivät aiheuta meille päänvaivaa ja voimme itse keskittyä ydinosaamiseemme.”

Timo Satuvuori, toimitusjohtaja, Pirkanmaan Pro Isännöinti Oy 

Ohjelmistossa korostuvat isännöintialan toiminnanohjausominaisuudet

Isännöintialalla taloushallinnon tekemiseen käytettävissä ohjelmistoissa korostuvat isännöinnin ja asunto-osakeyhtiöiden toiminnanohjauksen ominaisuudet. Pirkanmaan Pro Isännöinnillä käytössä on Domus-isännöintijärjestelmä, joka otettiin käyttöön jo liiketoiminnan alkaessa. Ohjelmisto on yhteiskäyttöinen, eli Rantalainen tekee Domuksella taloushallinnon työvaiheet, ja isännöitsijät sekä kiinteistösihteerit käyttävät järjestelmää omassa työssään.

”Teollisuusyrityksessä saattaa käytössä usein olla erillinen toiminnanohjausjärjestelmä ja kirjanpidon ohjelmisto. Isännöintimaailmassa ohjelmistot lähtevät siitä ajatuksesta, että ensisijaisesti valitulla järjestelmällä on hyvä hoitaa isännöinnin ja asunto-osakeyhtiön toiminnanohjausta, mutta niissä on myös mahdollisuus kirjanpidon tekemiseen samassa ympäristössä. Meillä Domus on isännöitsijän päivittäisessä työssä tärkeässä roolissa. Saamme nopeasti sieltä tiedot asunnosta, omistajasta tai esimerkiksi korjaushistoriasta. Lisäksi taloushallinnon puoli on ohjelmassa reaaliaikaisena, joten pääsemme nopeasti kartalle missä asiakkaidemme kanssa menemme. Järjestelmä on siis meille tietopankki sekä tärkeä työkalu”, Satuvuori listaa.

Valmis keskustelukumppani apuna

Yhteistyössä Rantalaisen kanssa korostuu yhteyshenkilöiden toimialaosaamisen lisäksi oma-aloitteisuus ja palveluhenkisyys. Taloushallinnon ulkoistettu kumppani pystyy auttamaan ja keskustelemaan myös haastavammista tilanteista, joita toiminnassa saattaa tulla vastaan.

”Joskus hankalia tilanteita tulee esimerkiksi taloyhtiöiden rahoitukseen liittyvissä tilanteissa. Nyt meillä on siihen jo valmiiksi valittu keskustelukumppani auttamaan. Se tuo meille paljon lisäarvoa. Meille nimetty tiimi toimii muutenkin todella omatoimisesti ja muistuttaa asioista, jotka tulee meillä valmistella kuntoon. Omien kokemusteni pohjalta suosittelen isännöintiyhtiötä pohtimaan panostusta taloushallinnon ammattilaisiin nykyistä enemmän, tällöin ei tarvitse yrittää itse yön pikkutunneilla raapia niitä lukuja kasaan”, Satuvuori lähettää terveisensä isännöintiyhtiöille.

 

Lue lisää asiakastarinoitamme