Vuoden vaihtuessa ja monien yritysten tilinpäätöksien lähestyessä on hyvä muistella, miten voit sujuvoittaa tilinpäätösaikaa. Loppuvuosi on otollinen aika tarkistaa, että kaikki juoksevat asiat on hoidettu ajan tasalle. Näin varmistat, että tärkeimmät asiat on hoidettu ja helpotat omaa vuodenvaihteen kiirettäsi tilinpäätöksen lähestyessä.

1. Oletko muistanut laskuttaa kaikki tehdyt työt? Onko jokin työ jäänyt laskuttamatta?

  • Loppuvuodesta on hyvä tarkistaa, että kaikki vuoden projektit on laskutettu ajan tasalle.

2. Oletko tehnyt matkalaskut verovapaista kilometrikorvauksista ja päivärahoista?

  • Kotimaan osapäiväraha 19 euroa (työmatka yli 6 tuntia)
  • Kotimaan osapäiväraha 41 euroa (työmatka yli 10 tuntia)
  • Kilometrikorvaus oman auton käytöstä 0,41€/km

3. Yritystulon optimointi / yrittäjän palkka

  • Paljonko tilikauden aikana on nostettu palkkaa? Olisiko verotuksellisesti järkevää nostaa lisää?

Verohuojennetun osingon (8 % yrityksen nettovarallisuudesta) lisäksi yrittäjän on edullisinta nostaa palkkaa siihen asti, kun ansiotulon verotus jää alle 26 %.

4. Oletko maksanut ennakkoveroja riittävästi vai liian paljon?

  • Ennakontäydennysmaksulta poistui neljän kuukauden koroton maksuaika. Korotonta maksuaikaa ennakkoverolla on enää yksi kuukausi tilikauden päättymisestä.
  • Huomioithan, että lisäennakoita täytyy hakea OmaVero-palvelusta! Enää ei ole mahdollista vain ”maksaa” vapaaehtoisesti verottajalle täydennystä, vaan lisäennakot täytyy hakea OmaVero-palvelun kautta.
  • Myös liikaa maksetut ennakot on hyvä hakea pois heti, kun tilikauden tulos on selvillä, ja näin myös lopullisen ennakkoveron määrä.

Yllä oleva lueteltu lista tilinpäätökseen valmistautumisesta ja tärkeistä tiedoista on esimerkinomainen. Näiden kohtien avulla on hyvä selventää, mitä asioita tilinpäätökseen valmistautumisessa voi ottaa ennakoivasti huomioon. Oma kirjanpitäjäsi Rantalaisella pitää huolen siitä, että vaadittavat asiakirjat ja tiedot pyydetään ennakoivasti asiakkaalta ja tilinpäätösaika etenee sujuvasti.

Mikäli haluat lisätietoa tilinpäätökseen liittyvistä asioista jatkossa, tilaa Rantalaisen uutiskirje sähköpostiisi. Uutiskirje julkaistaan kerran kuukaudessa ja pyrimme nostamaan siinä esiin tärkeitä taloushallinnon ja verotuksen aiheita.

Tutustu tilinpäätösajan muistilistaan