Verohallinnolta on tullut useampia Covid-19 -pandemiaan liittyviä linjauksia.
Kasvomaskit
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi 13.8. suosituksen, jossa kannustettiin maskin käyttöön joukkoliikenteessä. Tällöin myös verottaja arvioi uudelleen maskien hankintaan kohdistuvien kulujen vähennyskelpoisuutta. Nopeasti tehdyssä linjauksessaan verohallinto toteaa, että työnantaja voi antaa työntekijälle verovapaasti kasvomaskeja. Tässä yhteydessä ei ole väliä, käyttääkö työntekijä maskeja kodin ja työpaikan välisillä matkoilla, vai työtehtävissä.
Jos kasvomaski on työntekijälle välttämätön työtehtävissä ja työntekijä maksaa kasvomaskit itse, kulut ovat tulonhankkimiskuluina vähennyskelpoisia. Käytännössä voi olla, että näiden maskikulujen perusteella ei kuitenkaan saa verorasitustaan pienemmäksi, sillä jokaiselle palkansaajalle automaattisesti myönnettävä tulonhankkimisvähennys on 750 euroa ja vasta tulonhankkimiskulujen yhteissumman noustessa mainitun rajan yli, kuluilla on verorasitusta pienentävä vaikutus.
Lisäksi verohallinto hyväksyy maskikuluja osana kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja. Linjauksen mukaan maskikuluja voi vähentää kaksi euroa päivässä, jos työntekijä on kulkenut julkisella kulkuvälineellä kodin ja työpaikan välisen matkan itse ostamaansa maskia käyttäen. Kahden euron vähennyksiin ei tarvita erillistä selvitystä. Matkakuluina maskin hankintakuluja voi vähentää THL:n suosituksen antamisen jälkeisiltä työpäiviltä, eli 13.8. jälkeen.
Koronatestit
Poikkeusolojen aikana työnantaja voi vähentää verotuksessa työntekijöiden koronatestien aiheuttamat kustannukset, mikäli testit ovat työtehtävien kannalta tarpeellisia. Kulut voidaan maksaa suoraan lääkäriyhtiölle tai kuittia vastaan työntekijälle verovapaasti. Yhtiölle mahdollisesti testin kulujen perusteella tuleva korvaus on tällöin veronalaista tuloa yhtiön verotuksessa.
Ravintoetu
Koronaan liittyen on jatkettu mahdollisuutta käyttää lounasseteliä aterian kuljetusten maksuun tämän vuoden loppuun saakka. Ravintoedun määrään ja muihin ehtoihin ei ole tehty muutoksia. Työnantaja voi tarjota ravintoetuna enintään 10,70 euroa jokaista työssäolopäivää kohti.