Rantalainen ryhtyy keräämään syksystä alkaen Suomi.fi-valtuutuksia kaikilta asiakkailtaan. Valtuutusta tarvitaan asiakasyritysten veroasioiden hoitoon OmaVerossa sekä palkka- ja ansiotulojen ilmoittamiseen tulorekisterissä.

Liiketoimintajohtaja Laura Iivonen Rantalaiselta, keitä Suomi.fi-valtuuttaminen koskee?

”Suomi.fi-valtuuttaminen koskee kaikkia Rantalaisen yhteisöasiakkaita. Tilitoimisto tarvitsee Suomi.fi-valtuutuksen voidakseen ilmoittaa työnantaja-asiakkaidensa palkkatietoja tulorekisteriin. Valtuutusta tarvitaan myös asiakkaiden veroasioiden hoitoon OmaVerossa.”

Miten valtuutus koskee veroasiointia?

”Verohallinto ottaa vaiheittain käyttöön Suomi.fi-valtuudet veroasioinnissa marraskuun alusta lähtien. Katso-tunnuksia voi kuitenkin käyttää OmaVerossa Suomi.fi-valtuuksien ohella vielä vuoden 2019 loppuun saakka, minkä jälkeen Katso-tunnisteet ja -valtuudet jäävät käyttöön vain Suomessa toimivilla ulkomaisilla yrityksillä.”

Entä tulorekisterissä asiointia?

”Ensi vuoden alussa käyttöön otettavassa tulorekisterissä käytetään Suomi.fi-tunnistautumista. Tulorekisterissä voi kuitenkin asioida myös Katso-tunnisteella ensi vuoden loppuun saakka. Vuoden 2020 alusta vain ulkomaiset toimijat asioivat tulorekisterissä Katso-tunnisteella.”

Miten ja minkälaisella aikataululla asiakas käytännössä myöntää valtuudet tilitoimistolle?

”Rantalainen on tehnyt valtuuttamisen helpoksi asiakkailleen pyytämällä valtuuksia samalla kertaa sekä OmaVero-palvelua että tulorekisteriä varten. Asiakkaan ei tarvitse ryhtyä itse valtuuttamaan ketään, vaan ainoastaan käydä hyväksymässä pyydetyt valtuutukset Suomi.fi-palvelussa. Lähetämme toimintaohjeet asiakkaiden yhteyshenkilöille syksyn aikana, kun valtuuttamispyynnöt ovat lähteneet. Sekä Verohallinto että tulorekisterihanke suosittelevat valtuutuksen tekemistä vielä kuluvan vuoden aikana.”

Miten Suomi.fi-palveluun kirjaudutaan?

”Asiakkaan kannalta Suomii.fi-valtuutus on helpompi tehdä kuin Katso-valtuutus, koska Suomi.fi- palveluun ei luoda erillistä tunnusta, vaan siihen kirjaudutaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.”

Lisätietoja Suomi.fi-valtuuksista saa omalta yhteyshenkilöltä Rantalaisella tai laura.iivonen@rantalainen.fi

***

Katso-valtuuksilla asioinnille jatkoaikaa OmaVerossa ja tulorekisterissä

Verohallinto ja tulorekisterihanke kertoivat molemmat elokuun lopussa antaneensa jatkoaikaa Katso-valtuuksilla asioinnille OmaVero-palvelussa ja tulorekisterissä. Tulorekisterihankkeen tiedote asiasta julkaistiin, kun Rantalaisen asiakaslehden Tiliposti & Palkka syyskuun numeroa jo painettiin kirjapainossa. Sen vuoksi lehden sivulla viisi olevassa jutussa kerrotaan, että ensi vuoden alusta vain ulkomaiset toimijat voivat asioida tulorekisterissä Katso-tunnisteella. Katso-tunnuksia voivat kuitenkin käyttää kaikki työnantaja-asiakkaat tulorekisterissä vuoden 2019 loppuun saakka. Tulorekisterihanke suosittelee silti, että työnantajat siirtyisivät Suomi.fi-valtuuksien käyttöön heti.

***

Artikkeli on 13.9.2018 julkaistun TILIPOSTI & Palkka 2/2018 -lehden kirjoitus, jota on muokattu lehden julkaisun jälkeen. Lue koko lehti tästä. Tilaa myös Rantalaisen uutiskirje tästä.