Tilintarkastusjohtaja Eelis Salo, mistä Rantalaisen asiantuntijapäivät saivat alkunsa?

”Aloitimme Antin (Rantalainen) kanssa asiantuntijapäivien kiertueen ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten. Ajatuksena oli rakentaa vuotuinen koulutusperinne henkilöstölle. Lisäsimme mukaan myös asiakastapaamiset tuodaksemme lisäarvoa asiakkaillemme.”

Mitä Rantalaisen asiantuntijapäivät tarkoittaa? Mitä kiertue pitää sisällään?

”Perinteisesti näin syys-marraskuussa kierrämme kaikki Rantalaisen toimistot pitäen koulutusta henkilöstölle aamupäivisin ja tavaten asiakkaita iltapäivisin. Yrittäjälle noin tunnin mittainen tapaaminen on maksuton mahdollisuus keskustella jostakin liiketoimintaan liittyvästä asiasta.”

”Tähän mennessä olemme keskustelleet yrittäjien ja urheiluseurojen päättäjien kanssa mm. yritysjärjestelyistä, investointien tekemisestä ja arvonlisäverotuksesta. Osa keskusteluista jatkuu pidemmiksi projekteiksi. Palaverin agenda riippuu täysin siitä, mistä yrittäjä haluaa keskustella.”

Ketkä ovat kiertueen asiantuntijat tänä syksynä?

”Tällä kertaa meitä on mukana kolme: minä, Mikael Hedlund ja Juuso Häkkinen. Mikael on vahvimmin sisällä arvonlisäverotuksen erityispiirteissä, kun taas minä olen keskittynyt enemmän yhtiöoikeudellisiin asioihin. Juuso on puolestaan tehnyt projekteja laidasta laitaan. Lähiaikoina hän on keskittynyt yritysten lopettamiseen liittyviin asioihin. Mainittakoon myös, että Mikael palvelee yrityksiä yhtä lailla suomeksi ja ruotsiksi.”

Anna lyhyt esimerkki asiantuntijapäivien perusteella toteutetusta projektista.

”Erään yrityksen kanssa olimme tekemässä sukupolvenvaihdosta. Ennakoivana toimena toteutimme yhtiössä jakautumisen liiketoimintaa harjoittavaksi ja kiinteistöt omistavaksi yhtiöiksi. Projektin tavoitteena oli saada liiketoimintayhtiön arvoa alemmas ja sitä kautta sukupolvenvaihdoksen kuluja alennettua. Kokonaisuudessaan projekti kesti 1,5 vuotta.”

Miksi yrittäjän kannattaa varata aika asiantuntijapäiviltä?

”Monessa asiantuntijapäivien tapaamisessa käymme yrittäjän kanssa yleistä keskustelua liiketoiminnan tilanteesta. Yksin yrittäjällä ei välttämättä ole kumppania, jonka kanssa keskustella liiketoiminnan kehittämisestä. Meidän kanssamme voi käydä yleisellä tasolla liiketoimintaa läpi, aina ei tarvitse olla suoraa ongelmaa tai suurta tavoitetta.”

”Joka tapauksessa palaveri on maksuton ja sen aikana yrittäjä voi saada vinkkejä oman liiketoimintansa kehittämiseen. Vaihtoehtoisesti, jos yrittäjällä on mielessä tietty ongelma, voimme tutustua aiheeseen tarkemmin etukäteen ja tehdä palaverissa toimintaehdotuksen. Esimerkiksi sukupolvenvaihdosta kannattaa lähteä suunnittelemaan jo hyvissä ajoin, sillä monet vaihdosprojektit kestävät useita vuosia.”