Rantalaisen trainee-ohjelman kohokohtia on hyvin laadittu, alan uusimmat tuulet esittelevä koulutussisältö, joka mahdollistaa monipuoliset ja vastuulliset tehtävät yrityksessä heti ohjelman jälkeen. Koulussa opittu pohja ja koulutus Rantalaisella antaa uudelle digisukupolvelle avaimet uuden sähköisen taloushallinnon alan luomiseen. Tämän lisäksi trainee-ohjelmaan osallistunut saa itselleen hyvän tukiverkoston.

Haastattelemme Rantalaisella palveluasiantuntijana työskentelevää Markus Wirzeniusta, jota on Rantalaisen operatiivinen johtaja Kimmo Martikaisen mukaan kutsuttu pilke silmäkulmassa myös “iki-traineeksi”. Taloushallintoa ja laskentatoimea opiskellut Markus aloitti uransa Rantalaisella työharjoitteluna koulun yhteydessä, jolloin hän sai ensimmäisen kosketuksensa ohjelmaan. Välissä Markus palasi kuluttamaan koulun penkkiä ja osallistui taas kesällä Summer Trainee -koulutukseen. Viimeisimmässä RAN Trainee III -ohjelmassa Markus oli mukana isosena.

Trainee-ohjelma tähtää työntekijän vakituiseen työsuhteeseen talossa, minkä vuoksi siihen panostetaan paljon. “Suurin osa trainee-ohjelman käyneistä on edelleen meillä töissä”, Kimmo toteaa. Tässä 4 hyvää syytä lähteä mukaan:

1. Monipuolisia ja vastuullisia tehtäviä alusta lähtien – näitä et opi koulussa

Trainee-ohjelman selkeimpänä vahvuutena on Markuksen mukaan sisältö: “Koulutustapahtumat ovat hyvin järjestettyjä ja sisällöt mielenkiintoisia kertoen alan viimeisintä tietoa, jota ei välttämättä omaksu työarjessa ihan samalla lailla. Saa perspektiiviä tulevaisuuteen.” Koulusta ei Markuksen mukaan jäänyt niinkään paljon tietoa siitä, mihin ala on menossa. Tätä trainee-ohjelma on paikannut hyvin.

Trainee-ohjelmassa opitun ansiosta Markus on päässyt vuoden sisällä tekemään paljon. Vaikka kyseessä on tilitoimisto, löytyy töitä niin myynnin, ohjelmistojen kuin kirjanpidonkin parista. “Aluksi pääsin tekemään myyntipuolta eli B2B-kauppaa olemassaoleville isoille yhteistyökumppaneille, joille myin taloushallinnon sähköisiä palveluita. Työ oli hyvin vastuullista ja sainkin heti tulokkaana isoja vapauksia.” Trainee-ohjelmassa opitut taidot ovat siivittäneet myös työhön ohjelmistojen parissa – Markus onkin Hyvinkään toimistollansa ohjelmiston pääkäyttäjä ja neuvoo tähän liittyen myös kollegoitaan.

“Olen päässyt osallistumaan myös henkilöstön kouluttamiseen ohjelmistoihin liittyen. Lisäksi olen tehnyt jonkin verran kirjanpitotöitä, mikä on täällä ydintekemistä. Vaikea kuvitella, että olisi päässyt tekemään näin monipuolisesti ja vastuullisia hommia ilman trainee-ohjelmaa”, Markus toteaa. Tällä hetkellä Markus toimii palveluasiantuntijana kehittäen asiakkaiden taloushallinnon prosesseja.

2. Uudella trainee-sukupolvella on valmiudet muuttaa alaa

Trainee-ohjelma opastaa käytännön työhön ja kaikkiin alan viimeisimpiin työkaluihin. Mielekkyyttä taloushallinnon uuden sukupolven työhön lisäävät valmiudet todella muuttaa alaa. “On todella tärkeää, että saamme tänne lisää nuoria, jotka osaavat kyseenalaistaa asioita. Voimme auttaa kirjanpitoa pitkään tehneitä tuomalla uusia tapoja, työkaluja ja näkökulmia, sillä tunnemme digimaailman. Vastaavasti vanhemmat työntekijät voivat antaa meille arvokasta substanssiosaamista”, Markus sanoo.

Markuksen ja Kimmon mukaan Rantalaisella katse on koko ajan suunnattuna tulevaisuuteen. Työpisteistä ja työkaluista lähtien kaikki on nykypäiväistä, jotta tämän päivän haasteisiin on mahdollista vastata. “Työssäni motivoi se, että saan toimia muutoksen kärjessä. Ajamme muutosta ja digitalisaatiota eteenpäin. Motivoivaa on myös asiakkaan palaute ja vastaavasti oman työyhteisön auttaminen”, Markus kertoo.

Alaa muutetaan asiakas kerrallaan. Markus kertoo, että usein asiakkaat ovat hoitaneet taloushallintoaan samalla tavalla viimeiset kymmenen vuotta. “Mietimme uusia ratkaisuja, jotka nykyiset sähköiset palvelut mahdollistavat. Yritämme helpottaa asiakkaan arkea.” Rantalainen huolehtii yhteensä noin 15 000 suomalaisen yrittäjän ja PK-yrityksen taloushallinnosta. Erilaiset asiakastarpeet ja asiakkaiden talous- ja palkkahallintoon liittyvät toimeksiannot antavat työhön syvyyttä ja mielenkiintoa. Asiakkaita on lähes kaikilla toimialoilla yhden hengen toiminimistä tuhansia ihmisiä työllistäviin konserneihin.

3. Trainee-ohjelmasta saa hyvän verkoston – ja siellä on hauskaa!

Trainee-ohjelman viikko koostuu koulutus- eli leiripäivistä sekä työpäivistä oman paikkakunnan toimistolla. Leirijaksot ovat kaksipäiväisiä ja niitä pidetään muun muassa leirikeskuksissa ympäri Etelä-Suomea eri toimistojen paikkakunnilla. “Leiritapahtumat tuovat työviikkoon vaihtelua ja erilaista tekemistä. Se luo kivan fiiliksen työn aloittamiseen ja alusta asti saa paljon uutta tietoa”, Markus kuvaa.

Leirit ovat yhdessä oppimisen prosessi, josta saa “oikeat” työt aloittaessaan valmiin tukiverkoston. “Vertaistuki on tärkeää ja leirit kannustavia. Myös traineet pääsevät ääneen ja saavat jakaa kokemuksiaan”, Markus toteaa. Tuki säilyy sittenkin, kun trainee-porukka hajaantuu töihin eri toimistoihin. “Joskus on helpompi kysyä vertaiselta kuin esimieheltä”, Kimmo tietää.

Markus mainitsee myös leirien upeat puitteet. Hauskaa on pidetty muun muassa Mikkelissä järvenrantamaisemissa. Koulutusta on päiväohjelmassa kahdeksasta neljään, ja iltaohjelmassa on vastaavasti saunomista ja erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja.

Trainee-porukka nautti grillibileistä kesällä 2016. Kuva: Paula Lehto

4. Luonteva väylä sisälle yritykseen

Markuksen mukaan trainee-ohjelmassa pääsee myös nopeasti sisälle Rantalaisen kulttuuriin. Koulutusten aikana omaksuu paljon niin kutsuttua hiljaista tietoa yrityksestä, jonka oppimiseen voisi muutoin kulua paljonkin aikaa. Johdon pitämissä koulutuksissa oppii oikeaa arvomaailmaa ja käytösmalleja. “Tulee helposti sellainen olo, että kuuluu Rantalaiseen”, Markus kuvailee.

Rantalaiselle on Kimmon mukaan ominaista, että yritykseen tulevan taidot ja kiinnostuksen kohteet otetaan huomioon: “Vaikka työntekijä tulisi meille kirjanpitäjäksi ja huomataan, että hän onkin enemmän myyjä, niin laitetaan hänet myyntiin.” Kimmo kertoo, että paras lopputulos on syntynyt silloin, kun nuoren on annettu kokeilla ja hakeutua itselleen parhaiten sopivaan työhön.

Trainee-ohjelman kautta voi työllistyä talous- ja palkkahallinnon lisäksi myös myyntiin ja markkinointiin tai IT- ja ohjelmistopuolelle. “Kannattaa hakea! Trainee-ohjelman kautta on paljon helpompaa päästä työelämään ja työyhteisöön kiinni”, Markus kannustaa lopuksi.

Duunitorin 24.5.2017 julkaisema artikkeli. Löydät alkuperäisen artikkelin tästä linkistä.