Helsingin Villasukkatehdas Oy

Helsingin Villasukkatehdas_kuva2

”Rantalainen on hoitanut nopeasti ja ammattimaisesti pienen tehtaamme suuret asiat – mukaan lukien lukuisat erityistoiveet. Yhteistyömme  on alkanut Helsingin Villasukkatehtaan perustamisesta lähtien, ja jatkunee kauas tulevaisuuteen. Rantalaisen tuki ja turva on meille ensiarvoisen tärkeää, sillä sen nojalla pystymme rauhassa keskittymään itse työntekoon.”


Helsingin Villasukkatehtaalla töitä tehdään kuin vanhaan hyvään aikaan

Villasukkatehtaalla on kaikki kuten vanhaan hyvään aikaan. Hyväksi todettu työnteon tyyli ei parane vaihtamalla. Helsingin Villasukkatehtaan johtaja, patruuna Jukka-Pekka Kumpulainen napsauttaa käyntiin neulomakone Pekan. Harmaa karstavillalanka juoksee kerältä 75-vuotiaan neulomakoneen uumeniin ja puskee toisesta päästä ulos valmista neuletta. Uusiseelantilainen villa kehrätään langaksi Jämsässä ja värjätään Kyröskoskella. Kaikki työvaiheet tehdään siis Suomessa.

Jokaisella tehtaan koneella on nimi. Saumauskone on nimeltään Helga, kun taas neulomakoneet tottelevat nimiä Viljo, Onni, Pekka, Helmi ja Maija. Kumpulainen kertoo jokaisen koneen olevan oma persoonansa, kuten jokainen tehtaan työntekijäkin on.

Tehtaan työntekijöistä pidetään hyvää huolta

Yhden villasukan valmistamiseen menee 45 minuuttia. Kone neuloa nakuttaa karstavillalangasta yhden sukan kolmessa minuutissa. Sitä seuraavat 42 minuuttia ovat pääasiassa käsityötä. Tehdas työllistääkin tällä hetkellä kymmenen työntekijää, joista viisi ovat vakituisia ja viisi osa-aikaisia.

Tehtaan seinällä riippuva aikataulu pitää huolen, ettei kukaan tee yhtä työtehtävää pidempään kuin kaksi tuntia. Ylityöt eivät ole tehtaalla sallittuja, vaan työpäivä alkaa kello 8 ja päättyy kello 16. Ei yhtään aikaisemmin eikä myöhemmin. Päivää rytmittävät kahvitauot ja lounas.

– Kun vanhat 1940-luvun koneet tuotiin tänne, oli selvää, että tehdas somistetaan saman aikakauden esineillä. Myös töitä tehdään samoin kuin vanhaan hyvään aikaan. Sen takia meillä on lukujärjestys eikä ylitöitä tehdä. Taukojakin pidetään säännöllisesti, niin ei tule rasitusvammoja. Tämä on kuitenkin ruumiillista työtä, Kumpulainen kertoo.

Eikä ylitöitä tarvita, kun työpäivän aikana keskitytään pelkästään villasukkiin. Kumpulainen kertoo, että ulkopuolisia häiriötekijöitä vältetään jättämällä kännykät työpäivän ajaksi narikkaan. Sähköpostiyhteyksiä hoidetaan tehtaan ulkopuolisesta ATK-huoneesta.

– Työntekijöistä huomaa, että he tykkäävät siitä, etteivät mitkään sähköpostit tai tekstiviestit naksahtele. Meillä on ollut töissä myös nuoria aikuisia, jotka ovat syntyneet kännykkä kädessä. Ensimmäisestä kulttuurishokista selvittyään he yleensä huomaavat, että on kiva olla ilman häiriötä ja että näkee, mitä ympärillä tapahtuu, kun ei koko ajan näpyttele puhelinta.

Villasukat sopivat hyvin ”kaikille, kenellä on jalat”.

Vaikka villasukkien neulominen on katoavaa kansanperinnettä, ei niiden tarve ole kadonnut minnekään. Helsingin Villasukkatehtaan sukkia ostavat niin eräretkeilijät, vanhukset kuin nuori polvikin. Kumpulaisen sanojen mukaan villasukat sopivat hyvin ”kaikille, kenellä on jalat”.

Jos yrityksen tuotto menee liki kokonaan liiketoiminnan ylläpitämiseen, mitä viivan alle jää?

– Hyvä mieli. Se on tärkeämpi kuin mikään raha. Raha on pakollinen täällä maailmassa, mutta hyvä mieli on satamiljoonaa kertaa tärkeämpi asia, Kumpulainen summaa. Ja mistä tulisikaan parempi mieli kuin lämpimistä jaloista.

Helsingin Villasukkatehdas Oy

Helsingin Villasukkatehdas Oy on maamme ainoa perinteinen villasukkatehdas. Arvostamme ennen kaikkea suomalaista työtä, ja pidämme kunnia-asianamme hyvää ja rauhallista työilmapiiriä. Uskomme, että tämä on edellytys tuotteemme tinkimättömälle laadulle. Tuotannossamme yhdistämme uskolliset 50-luvun neulontakoneet tarkkaan käsityöhön. Lopputuloksena on hyvin suomalaiseen jalkaan istuva, erittäin rankkaa kulutusta kestävä ja hyvin lämmittävä villasukka.

Helsingin Villasukkatehdas on Suomalaisen Työn Liiton jäsen ja tuotteillamme on Avainlippu-merkki. Villa on materiaalina lämmin ja hyvin hengittävä, ja terästettynä polyamidilla sekä vahvistetuilla kannalla ja kärjellä sukkamme kestävät rajuakin kulutusta. Suuri osa sukkien valmistuksesta on tarkkaa käsityötä. Jokainen tehtaalta lähtevä sukka tarkistetaan yksitellen, sillä korkea ja tasainen laatu on kunnia-asiamme.

www.helsinginvillasukkatehdas.fi
www.facebook.com/helsinginvillasukkatehdas

Julkaistu 15.2.2016